Vučić sa predsednikom Jermenije: Duboke veze između dva naroda biće pojačane ekonomskom saradnjom i zajedničkim nastupom u svetu

Autor:

Vesti

04.10.2019

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije danas se susreo sa svojim kolefom iz Jermenije Armenom Sarkisianom. Tema razgovora dvojice predsednika bila je unapređenje bilateralinih odnosa dve zemlje, kao i unapređenje ekonomske saradnje kroz digitalizaciju, osnivanjem istraživačkih centara u obe zemlje i zajedničkim nastupom na tržištu.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Armen Sarkisijan i Aleksandar Vučićđ

Tokom razgovora predsednik Aleksandar Vučić je naglasio da između Srbije i Jermenije postoje duboke veze koja široj javnosti nisu poznate.

- Pesmu "Vostani Serbije", himnu kneževine Srbije, komponovao je Jermen, a to je malo poznata činjenica - rekao je Aleksandar Vučić.

Nakon toga predsednik Srbije se osvrnuo na ekonomske odnose dve zemlje i najavio osnivanje istraživačkih centara, kao i zajednički nastup na IT tržištu.

Bitan element saradnje dveju zemalja jeste zajedinčko ulaganje u oblasti prerade hrane.

 

Jermenski narod ne zaboravlja

Predsednik Jermenije je tokom svog obraćanja javnosti rekao da mora da pomene još nekoliko reči koje nisu predviđenje njegovim govorom i izrazi zahvalnost Srpskom narodu zbog pružene pomoći tokom tragedije koja je zadesila Jermeniju.

- Ja moram da izgovorim još nekoliko reči na engleskom koje nisu napisane u mom govoru. 1988. godine radio sam kao profesor na univerzitetu kakda je Jermeniju pogodio snažan zemljotres. Ne samo da sam bio potresen sudbinom svog, Jermenskog naroda, već i stradanjem Srba koji su stradali tada u našoj zemlji. Želim da se zahvalim na pomoći koja name je pružena u teškim trenucima i da naš narod to ne zaboravlja - rekao je Sarkisian.

- Treća tačka o kojoj smo razgovarali odnosila se na preradu hrane. Ovo je jako bitno za nas jer kroz logistiku moguć je zajednički nastup naše dve zemlje na Arabijskom poluostrvu - podvukao je Vučić i dodao da se saradnja u ovoj oblasti najviše bazira na logistici i izvozu naših proizvoda ka Bliskom istoku.

Na kraju, predsednik Vučić je najavio ukidanje viza za građanje Jermenije, kao i mogućnost otvaranja avionske linije Beograd - Jerevan, čime bi nastojanja o ekonomskoj povezanosti dve zemlje dodatno bila pojačana.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Svoje obraćanje Aleksandar Vučić je završio toplim rečima dobrodošlice i pozdravio Armena Sarkisiana.

Nakon domaćina javnosti se obratio predsednik Armen Sarkisian.

On je naglasio značaj ekonomskog povezivanja sa Srbijom i naglasio da temelj saradnje dve zemlje treba da bude baziran na inovacijama i zajedničkom istraživanju novih tehnologija.

Istovremeno, Sarkisian se zahvalio na ukidanju viza ističući da je to potez koji će unaprediti saradnju u oblasti IT kompanija jer u svojoj delegaciji predsednik Jermenije vodi čak 6 predstavnika kompanija iz oblasti informacionih tehnologija.

Zahvalivši se na izvanrednom gostoprimstvu, Armen Sarkisian je pozvao predsednika Srbije u uzvratnu posetu Jermeniji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Gagić

04.10.2019 10:40

Važna poseta koja će svakako doprineti boljoj ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Sara

04.10.2019 10:40

Naš predsednik gradi prijateljske veze i saradnju sa mnogim državama, sada i sa Jermenijom, sa ciljem da Srbija kroz zajednicki saradnju dalje napreduje.

Miki

04.10.2019 10:40

Zajednicki nastup Srbije i Jermenije na trecim trzistima je dobra odluka.

Olja

04.10.2019 10:41

Jačanje saradnje Srbije i Jemenije, razvoj ekonomije, kao i zajednički nastup na tržištu su benefiti koji Srbiji donosi ova poseta.