Đilasu neće biti dobro! Ovo je Mekalisterov plan za dijalog vlasti i opozicije

Autor: Blic, Republika

Vesti

06.10.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlast i opozicija razgovaraće 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta, u pet sesija, i to o izbornim uslovima, nadzornim telima, medijima, ulozi REM-a i RTS-a, biračkim spiskovima i finansiranju kampanje. To je plan Dejvida Mekalistera, izvestioca EP za Srbiju, koji je poslat na adresu Skupštine Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/S.RADOVANOVIĆ
Dejvid Mekalister / Dragan Đilas (okvir)

Prema ovom planu, svaki lider stranke imaće po pet minuta za uvodnu reč, a predsednik Spoljnopolitičkog odbora Dejvid Mekalister odredio je nekadašnje poslanike Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna za posrednike. Prema saznanjima medija, predsednica parlamenta Maja Gojković poslala je Mekalisteru 18. septembra pismo u kojem je predložila vremenski okvir kada bi se razgovori mogli održati. Usledio je uzvratni predlog Mekalistera, sa temama, brojem sesija, kao i idejom da lideri stranke dobijaju reč po abecednom redu.

Kako je planirano, razgovori će početi 9. oktobra u 15 časova, a trajaće do 21. 30, a drugog dana od 9 do 19.30 časova.

- Šef Spoljnopolitičkog odbora Dejvid Mekalister predložio je da prva runda razgovora bude fokusirana na poboljšanje uslova za održavanje narednih parlamentarnih izbora. Predloženo je da se održe još dve runde, pred kraj godine. Usledila bi druga faza razgovora, čiji je cilj dugoročan procesa poboljšanja političke atmosfere, prakse i procedure unutar Skupštine. Teme o kojima će se raspravljati proizašle su posle susreta u Skupštini, ali su pomenute i u izveštaju Evropske komisije. Biće, kako je predviđeno, uključeni i stručnjaci za izbore koji će doprineti dijalogu, obezbeđujući kratke uvode o ključnim temama - objašnjava sagovornik medija.

Sem Kukana i Flekenštajna, velika je šansa da u naredne razgovore budu uključeni i drugi članovi Evropskog Parlamenta. 

- Njih dvojica će zbirno sumirati oblasti oko kojih je postignut konsenzus na kraju svake runde i obezbediti sveobuhvatan prikaz zajedničkih tačaka. Unutar EP se smatra da će ovakav vid razgovora biti najefikasniji ako predstavnici svih partija budu praktični i otvoreni za snažan konsenzus o prioritetima za poboljšanje izbornih uslova - navodi izvor za medije.

Fokus razgovora u pet sesija

1. izborni uslovi

2. mediji i REM

3. edukacija birača

4. birački spiskovi

5. finansiranje stranaka

Podsećamo, uprkos izričitom zahtevu lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa da niko od članova SZS ne učestvuje u dijalogu sa predstavnicima vlasti, Poslanički klub Demokratske stranke (DS) odlučio je u petak da njihovi predstavnici učestvuju u međustranačkom dijalogu 9. i 10. oktobra, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Nakon toga je i Socijaldemokratska stranka (SDS), na čijem je čelu Boris Tadić, saopštila da će se odazvati pozivu na međustranački dijalog. 

SATNICA:

9. oktobar

15 - 15.30 Uvod: Proces unutarstranačkog dijaloga - ciljevi, metodologija i pravila dijaloga

15.30 - 16.30 Prva sesija: Ključna pitanja u cilju poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine

17 - 19 Druga sesija: Izborni uslovi (praćenje i nadzor)

10. oktobar

9 - 11 Treća sesija: Mediji, i uloga REM i RTS

11.30 - 13.30 Četvrta sesija: Edukacija birača i birački spiskovi (transparentnost)

14.30 - 16.30 Peta sesija: Finansiranje kampanje

17 - 18.30 Zaključci i sledeći koraci

Ideju o tome da evropski parlamentarci posreduju u dijalogu izneo je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, u pismu izvestiocu EP za Srbiju Dejvidu Makalisteru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Anabela

06.10.2019 07:24

Opozicija se vadi na uslove za izbore,a 2004 im nisu smetali ti isti uslovi kada su dosli na vlast ili 2008 tada su im ti isti uslovi bili ok

Laki

06.10.2019 07:47

Opozicija ne zeli nikakav razgovor......

Koja

06.10.2019 08:38

Ko je poznaovao ovu trojicu sa slike, ni pakao mu nece tesko pasti.Vidi se da su nesto lose uradili cim su ovako nasmejani.

Milan Š

06.10.2019 08:55

Očigledno Đilasu nije stalo do bilo kakvog dogovora jer on zna da nema podršku građana i zbog toga će da izbore bojkotuje.