Tramp povukao ova 3 poteza, izbacio EU iz igre i nametnuo svoje rešenje za Kosovo

Autor: Blic, Republika

Vesti

06.10.2019

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Trampa samo u poslednjih mesec dana povukao je najmanje tri poteza posle kojih je jasno da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se nametnu kao ključni igrač u rešavanju kosovskog problema. Poslednji u nizu tih poteza jeste imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Grenel je od ranije poznat javnosti i u vezi sa Kosovom, ali i kao aktuelni američki ambasador u Nemačkoj. Jedan je od nekoliko ljudi od najviše poverenja američkog predsednika.

RepublikaFoto: google.com/maps/Tanjug/R. PRELIĆ/Tanjug/AP
Donald Tramp / Aleksandar Vučić

- Kažu da je sposoban i da ima odrešene ruke. Velika je stvar za Srbiju što je nakon što mu je poverio da održava odnose s Nemačkom, Tramp odlučio da mu prepusti i Kosovo - navodi izvor za medije iz diplomatskih izvora. Srpski državni vrh do juče nije imao direktne neposredne veze s Grenelom, ali postoje određene bočne veze, što bismo morali da iskoristimo. Sa Grenelom je telefonom prvi put razgovarao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je ranije izjavio da je za Beograd iznenađujuća vest da je predsednik SAD imenovao Ričarda Grenela za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. - Vi znate da mi imamo razgovore i pregovore u okrilju EU, a i specijalnog izaslanika smo već imali u vidu Metjua Palmera, sa njim imamo korektne odnose. Sad je očigledno da je predsednik Tramp postavio novog čoveka - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

On je i najavio telefonski razgovor sa Grenelom. - On je ozbiljan, odgovoran čovek od poverenja gospodina Trampa. Videćemo u kakvom će smeru to da ide. Ponavljam, mi imamo dijalog koji je pod okriljem EU i mi ne izražavamo svoje nezadovoljstvo što je to tako - rekao je Vučić.

Grenel se krajem decembra prošle godine u Berlinu sastao sa predsednikom Kosova Hašijem Tačijem, a Tači je upravo njemu tada, navodno, obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu. Predsedništvo Kosova nije zvanično najavilo taj sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i direktne pregovore između dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada u Berlinu u vreme kada je održan sastanak sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom rekao da su predsatvnici albanskog rukovodstva išli u američku ambasadu gde su se, kasnije se ispostavilo, sreli s Grenelom. Pre nešto više od mesec dana Metju Palmer imenovan je za specijalnog izaslanika za Balkan, a između njegovog i Grenelovog imenovanja Tramp je napravio promenu i na poziciji savetnika za nacionalnu bezbednost - kada je Džona Boltona zamenio Robertom O’Brajanom. - O’Brajan je blizak sa Džaredom Kušnerom, a nedavno je u Njujorku upravo Trampov zet upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i O’Brajana - ispričao je izvor.

Međutim, niko nije mogao da nam kaže o čemu su Vučić i Trampov savetnik tada razgovarali, budući da je sastanak na kojem je prisustvovalo više zvaničnika iz različitih zemalja održan po "čatam haus" pravilima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Robert O’Brajan i Donald Tramp

Kako je tada rekao nezvaničan izvor, Džared Kušner, suprug Trampove ćerke Ivanke, iz nekog razloga veoma je naklonjen Srbiji i njegov uticaj na O’Brajana treba iskoristiti. Takođe, treba iskoristiti to što je Amerika popustila po pitanju rešenja kosovskog problema. Za njih nezavisnost Kosova nije gotova stvar kako je ranije bilo, već o rešenju treba razgovarati pa u tom popuštanju naš državni vrh treba da traži svoju šansu.

Kako su se Americi otvorila vrata regiona?

Evropska unija je pregovore Beograda i Prištine ispustila iz šaka. Umesto da nametne autoritet, da insistira na kontinuiranom dijalogu i pritisne Prištinu svaki put kada je albansko rukovodstvo uvodilo neprimerene mere i provociralo, Brisel, Berlin i Pariz su ćutali. Tramp je u tome video svoju šansu i neće propustiti priliku da Kosovo zabeleži kao svoj spoljnopolitički uspeh.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trampov savetnik vodi Veseljijevu kampanju

Koliko je predsednik SAD Donald Tramp zainteresovan za rešenje pitanja Kosova, govori i podatak da je njegov nekadašnji savetnik u kampanji 2016. godine Samjuel Nanberg angažovan u izbornoj kampanji lidera PDK Kadrija Veseljija pred parlamentarne izbore na Kosovu.

Rezultat te saradnje je da su širom Kosova osvanuli bilbordi sa slikom Veseljija i Trampa.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading