DAN D ZA SRBE NA KOSOVU: Otvorena biračka mesta na KIM, naši u kolonama izlaze na glasanje

Autor:

Vesti

06.10.2019

06:10 >> 06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji počelo je jutros u 7.00 časova, a završava se u sedam uveče.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Glasači stigli na jedno od biračkih mesta

Srbi na severu KiM u kolonama izlaze na birališta.

Na biralištima Metohije može da glasa 1.972.466 birača, a od toga se 117.808 nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

 Na biračkim mestima prisutni su i posmatrački timovi EU.

Interno raseljeni organizovano autobusima krenuli na izbore na KiM

Interno raseljena lica krenula su noćas, oko jedan sat posle ponoci, iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Oni su za Kosovo Onlajn istakli da idu da glasaju kako bi pomogli opstanak i ostanak srpskog naroda na svojim ognjištima i pozvali na jedinstvo i na što veću izlaznost na birališta.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
U jednom od osam biračkih centara u Srednjoj Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u severnoj Kosovskoj Mitrovici glasanje je počelo na vreme i za sada protice bez problema

Za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica, srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske, rezervisano 20 mandata, od kojih je deset garantovano za Srbe. 

Rakić i Simić glasali u Tehničkoj školi

Predsednik Rakić i potpredsednik SL i kandidat za poslanika Igor Simić glasali su na izbornom mestu u Tehničkoj školi "Mihailo Petrović Alas" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Goran Rakić

Njih dvojica su predvodili veliku grupu Srba koji su se jutros okupili kod spomenika Knezu Lazaru i odatle zajedno krenuli na glasanje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Igor Simić

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 22.457 birača, koji će glasati u osam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima. Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija "Sloboda" sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić

Regionalni portparol Kosovske policije Branislav Radović rekao je da će tokom održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na KIM, na severu pokrajine biti angažovano oko 650 policajaca.

On je kazao da je stepen rizika procenjen kao srednji i da će danas policija delovati u skladu sa posebnim operativnim planom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Darko

06.10.2019 07:13

Srbi znaju koliko su ovo važni izbori i masovno se na njih odazivaju.

Milina

06.10.2019 07:18

Bravo! Srbi sestre i braćo, bravo na odazivu. Interno raseljeni Srbi sz krenuli u posle ponoći da dođu jutros na glasanje. Srbi su ujedinjeni i jedinstveni. Srpska lista je jedini garantor za opstanak.

Nina

06.10.2019 07:18

Srbi na KiM ce danas pokazati svoju slogu.

Goran

06.10.2019 07:22

Danas će Srbi pokazati još jednom kako se ponaša kada je najteže i najpotrebnije.