(FOTO) Stefanović sa turskim ministrima: Potpisana dva dokumenta o saradnji!

Autor: Republika

Vesti

07.10.2019

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović potpisao je danas sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o bezbednosnoj saradnji, dok je sa ministrom odbrane Hulisi Akarom potpisao Memorandum o razumevanju Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Ovi dokumenti, kojima se jača saradnje dve države, potpisani su u okviru zvanične posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čiji je domaćin predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Sporazum o bezbednosnoj saradnji predviđa unapređenje odnosa u borbi protiv transnacionalnog kriminala, naročito protiv krivičnih dela u vezi sa terorizmom, organizovanim kriminalom, krijumčarenjem migranata, trgovinom ljudima i opojnim drogama. Predviđeno je i da policije Srbije i Turske sarađuju i na sprečavanju i suzbijanju terorističkih akata i finansiranja terorizma.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Mevlut Čavošoglu i Nebojša Stefanović

Memorandumom se uređuje sprovođenje zajedničkih patrola srpske i turske policije tokom turističke sezone. Predviđeno je da gostujući policijski službenici nemaju policijska ovlašćenja, da ne nose oružje i sredstva prinude, već samo uniforme. 

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hulisi Akar i Nebojša Stefanović

Njihov zadatak je da pomažu policijskim službenicima zemlje domaćina prilikom zaštite javnog reda i bezbednosti, nezakonitih prelazaka granice, kao i u sprečavanju krijumčarenja migranata. Cilj je i da olakšaju kontakt svojih sunarodnika sa policijskim organima zemlje domaćina, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading