Vučić: Kina nam pomaže da oblikujemo inovacionu politiku

Autor:

Vesti

08.10.2019

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom, povodom Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama, čiji je domaćin Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom

Predsednik Srbije je ocenio da konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

- Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku - naglasio je predsednik Vučić, istaknuto je u saopštenju Pres službe Predsednika.


On je dodao da se nada da će unapređenje saradnje između srpskih i kineskih inovacionih kompanija doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta.

Ministar Vang je prihvatio predlog predsednika Vučića da se zajedničkim snagama formira Istraživački centar za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džangom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Oct 8, 2019 at 12:21am PDT



On je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije.

Najveće rezultate u budućoj saradnji između Srbije i Kine ministar Vang očekuje u oblasti novih tehnologija, veštačke inteligencije i robotike, što bi Srbiju pozicioniralo kao vodeću zemlju u regionu u primeni novih tehnologija.

On je zahvalio Vučiću na inicijativi i doprinosu u organizaciji Ministarske konferencije o inovacijama, na kojoj će kompanije učesnice predstaviti 5G tehnologiju, suprebrze vozove i tehnologije pametnih gradova.

Sagovornici su se saglasili da se prilikom naredne posete predsednika Si Ðinpinga potpiše Memorandum o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
star

08.10.2019 10:54

Kina nam je sjajan strateški partner i podrška u mnogim oblastima i sada s pravom očekujemo pomoć u razvoju nauke i tehnologije, koja sigurno neće izostati od kineskih partnera.

Marko

08.10.2019 11:02

Uvek smo znali da mozemo da racunamo na podrsku Kine.

Vuk

08.10.2019 11:09

Kina je naš veliki prijatelj koji nam pomaže u mnogim oblastima.

Tina

08.10.2019 11:26

Veoma smo zahvalni Kini na podrsci koju nam pruz!