Šta je Vučić sakrio od saradnika? Ovo je tajna Vučićeve službene beleške

Autor: Ivana Žigić-Marija Ilić

Vesti

11.10.2019

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put otkako prima strane državnike i izaslanike sam je, rukom, pisao takozvanu službenu belešku sa sastanka koji je u četvrtak održao sa Ričardom Grenelom.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić sa Ričardom Grenelom

Mnogi su to ocenili kao dokaz da je razgovor bio veoma težak, gotovo mučan. To, u neku ruku, jeste tačno, saznaje Srpski telegraf od izvora bliskog predsedniku Srbije, jer tema Kosova nije i ne može biti laka kada se razgovara s predstavnikom zemlje koja je rodonačelnik nezavisnosti te lažne države, međutim, suština Vučićevog postupka mnogo je dublja.

- Tačno je da predsednik prvi put čak ni najbliže saradnike nije upoznao sa detaljima razgovora. Ipak, to nije bilo samo zbog težine teme, već je Vučić morao, kako je rekao, da razmisli o svemu što je Grenel rekao s obzirom na to da je Trampov specijalni izaslanik doneo na neki način novi pristup ovoj delikatnoj materiji - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa.

Ispuniti obećano

Kako kaže, i Grenel je svestan toga da ne može ni biti pregovora ako će jedna strana sve dobiti, a druga sve izgubiti. Zato se Amerikanac bazirao na ekonomski deo paketa, koji planiraju da stave na sto Beogradu i Prištini.

 

 

- Grenel je bukvalno rekao, ne samo Vučiću već i drugim sagovornicima sa kojima je razgovarao u Beogradu: "Napišite vi spisak šta hoćete od investicija. Šta vam treba, u kojim oblastima, kojim krajevima Srbije. To ćemo ispuniti. Uz američke kompanije koje sada posluju u Srbiji, dovešćemo i nove". To se podudara sa onim pričama koje je objavljivao i vaš list o ekonomskom paketu teškom čak 10 milijardi evra kao delu rešenja kosovskog problema - objašnjava naš sagovornik i dodaje da je Grenel preneo Vučiću da Vašington priželjkuje relativno brzo rešenje, uz striktno poštovanje agende koraka koji bi se preduzimali, naravno, ukoliko ona bude dogovorena između Beograda i Prištine.

Posebno je, kaže naš izvor, apostrofirao da će Priština morati da poštuje sve što bude dogovoreno kao neki vid međukoraka, misleći pre svega na ukidanje taksi. Grenel je, takođe, pružio nedvosmislenu podršku realizaciji ideje o takozvanoj balkanskoj uniji.

Neće me pobediti na izborima, pre ću ja da odem

Vučić je najavio promene u SNS, a govorio je i o svom odlasku.

- Neki su lagali kako neću da predam vlast na izborima. Na svakim izborima, kada neko drugi pobedi, predaću vlast. Ali, rekao sam da me neće pobediti na izborima, već da ću pre ja da odem - rekao je Vučić, komentarišući optužbe opozicije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić i članovi SNS

Predsednik je podsetio da je pre nekoliko godina najavio da će sam otići sa vlasti kada bude imao 26 odsto podrške, odnosno kada padne na taj procenat, sa kojim su (pa i manjim) vladali mnogi pre njega.

- Koliko mi se čini, sada je više nego dupla podrška, i to pet ili šest godina kasnije - konstatovao je on.

Da je predsednik sam vodio beleške ovog sastanka, potvrdila je u petak i njegova savetnica za komunikacije Suzana Vasiljević.

- Vučić je sam pisao službenu belešku sa sastanka. Čak ni nama nije rekao ništa o sastanku, što znači da je bio težak. Kada je u pitanju Kosovo, to se često dešava, ali nikada ovako, da traži neko vreme da promisli šta bi trebalo saopštiti, šta bi bilo eventualno rešenje za to što smo mogli juče da čujemo - rekla je Vasiljevićeva.

Grenel je, podsetimo, nakon sastanka izjavio da je neophodno da obe strane blisko i ubrzano sarađuju, gledajući u budućnost, a administracija predsednika Trampa čvrsto veruje da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti za trgovinsku razmenu najvažniji deo u obezbeđivanju trajnog mira.

Teška situacija

Vučić, dan posle razgovora s Grenelom, nije hteo da iznosi detalje na pitanje novinara, ali je istakao da je razgovor bio ozbiljan, otvoren i odgovoran.

- To je sve što mogu da kažem. Za razliku od drugih političara, nisam tako velike pameti da bih mogao da pričam velike priče, volim da prođe određeno vreme i da sam razmislim, da vidim šta nam je činiti po određenim pitanjima i tek onda da izađem u javnost - rekao je Vučić.

Dodao je da nam niko ne nudi ništa po pitanju Kosova i Metohije.

- Kažu neki ljudi - nude nam podelu. Niko nam ništa ne nudi. Niko nam ne nudi podelu. To u mašti našoj mi nešto imamo, pa treba nešto da dobijemo. Prvi put kad nam neko nešto bude ponudio, prigrabiću to, ali se to ne dešava - kaže Vučić.

U štampanom izdanju Srpskog telegrafa iz prve ruke saznajte ko će od zvaničnika biti poslat u Srbiju kao specijalni izaslanik EU za rešenje kosovskog pitanja?

Zbog čega je ekonomska saradnja između Beograda i Prištine prioritet?

Predsednik Privredne komore Srbije otkrio kakvu bi ekonomsku poziciju Srbija imala kada bi se rešilo kosovsko pitanje?

Odgovore na ova, kao i mnoga druga, pitanja, čitajte u štampanom izdanju Srpskog telegrafa za vikend, kao i na portalu Republika.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za vikend

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
ceca

11.10.2019 19:21

Vodit razgovor, sa predstavnikom SAD, o Kosovu nije ni malo lako.

Boza

11.10.2019 19:21

Predsednik nista ne skriva ali mu u nekim momentima jednostavno treba privatnosti.

Laza

11.10.2019 19:57

Predsednik Vucic ne uvija nista u masnice on kaze realnu stvar

Pravda

11.10.2019 23:34

Trampu se ocigledno zuri sa resavanjem kosovskog pitanja, pa je Grenel sigurno dosao sa ni najmanje lakim i prijatnim zahtevima.