JUGOSLAVIJA U MALOM! Politička korist od Vučićeve ekonomske ideje: Mali Šengen eliminiše tenzije u regionu

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka inicijativa koja povezuje regiju, države i narode, koji u suštini govore istim jezikom i imaju istu istoriju i geografiju, uvek je dobra, jer se time eliminiše mogućnost pravljenja političkih tenzija na bazi nacionalnih različitosti.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Rama, Vučić i Zaev

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba kazao ekonomski analitičar Zoran Pavlović, govoreći o ideji za uspostavljanjem zone "malog Šengena" radi boljeg povezivanja tržišta regiona, koju su na zajedničkom sastanku predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

- Protiv takve inicijative bi bili političari iz Hrvatske, a svim ostalim iz regije to ne bi smetalo. To je Jugoslavija u malom. Kada pogledamo s jedne strane istorijske korene svih naših naroda, te privredu i život koji smo prethodno imali, i sa druge strane, onoga što danas nažalost nemamo zahvaljujući iscepkanosti teritorije, a uz to i iskrivljene demokratije, ideja ''malog Šengena'' je nešto što treba podržati - smatra Pavlović.

On pojašnjava da slobodno kretanje ljudi, rada i kapitala omogućava da se praktično koristi sistem spojenih sudova kada je reč o radnoj snazi.


- Ako uzmemo u obzir da se ljudi zbog posla sele iz države u državu, to je jedna od mogućnosti da se radna snaga seli unutar tog ''malog Šengena'' - navodi Pavlović.

Realizacija inicijative, prema njegovim rečima, omogućila bi i bolje razumevanje među nacijama u regiji, čime bi se smanjila ili eliminisala mogućnost tenzija po tim osnovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Laki

13.10.2019 07:02

Jos jedan znak da je Srbija jedina zemlja koja je za mir i napredak.....

ceca

13.10.2019 07:07

I dalje nasilje krasi proteste opozicije.

Zora

13.10.2019 07:25

Tenzije nam sada nisu potrebne.

Ana

13.10.2019 07:56

Dobar potez ,narod sto bolje povezati.