RAZBIJEN JOŠ JEDAN MIT: Ne, Bosna nije nastala Dejtonskim sporazumom

Autor:

Vesti

14.10.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst pod naslovom "Grenel Holbrukovom "buldožer diplomatijom" rešava kosovski čvor" u kome su iznete tvrdnje za koje se ispostavilo da ne odgovaraju činjenicama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ričard Grenel

Kao centralna tvrdnja teksta koji je Republika objavila istaknuta je teza da je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom, što, kako je pokazala analiza portala raskrinkavanje.ba, ne odgovara istini.

Formulacije koje je Republika koristila u svom originalnom tekstu, naime, podrazumevaju da je Bosna i Hercegovina zemlja dva entiteta nastala Dejtonskim sporazumom, što nije tačno ako se uzme u obzir prvi član Ustava Bosne i Hercegovine u kome se kaže:

- Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama - navodi se.

***

Gornji tekst nastao je nakon korekcija pošto je portal raskrinkavanje.ba originalni tekst ocenio kao "manupilisanje činjenicama".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading