Kladovo dobilo NAJSAVREMENIJI APARAT za zračnu terapiju karcinoma ginekološke regije!

Autor: Tanjug

Vesti

15.10.2019

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zdravstvenom centru Kladovo puštena je u rad nova brahiterapijska mašina koja će doprineti kvalitetnijem lečenju pacijenata, budući da je reč o aparatu koji omogućava kompletnu zračnu terapiju karcinoma ginekološke regije, odnosno maksimum terapijske doze na tumor, uz poštedu okolnog zdravog tkiva.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Ministar zdravlja u Zdravstvenom centru Kladovo

- Kada sam prošli put bio ovde, u decembru 2018. godine, rečeno mi je da imaju aparat za brahiterapiju iz 1974. godine, kada je i otvorena ovaj centar, i da taj aparat više ne može da zadovolji potrebe jer je više u kvaru nego što radi. Tada sam obećao da ćemo taj problem rešiti, nabaviti novi aparat i sve ono što je neophodno da bi to funkcionisalo - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Podsetio je da živimo u svetu kada svakog dana ima sve više i više obolelih od malignih oboljenja i dodao da je to slučaj i u našoj zemlji, te da je namera da se tim ljudima maksimalno pomogne.


Lončar je rekao da najnovija istraživanja pokazuju da se, posebno kod ginekoloških tumora kojih ima sve više, veći efekat postiže kada se kombinuje brahiterapija i zračenje na akceleratoru, nego da je pacijentkinja operisana.
RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Novi aparat

- Zato smo i uložili u ovakve stvari, da možemo da pomognemo - istakao je ministar i dodao da Zdravstveni centar Kladovo nema samo najnoviji brahiterapijski aparat, već i najnoviji skener i akcelerator.


- Ono što danas imate u Kladovu, imate i u Parizu, Londonu. Nema nikakve razlike između aparata koji postoje u Kladovu i u Parizu, Londonu, Berlinu...to vam odgovorno tvrdim. Kupili smo nešto najbolje što je bilo u tom momentu na tržištu - rekao je Lončar.
RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Poseta Zdravstvenom centru

Pojasnio je da na novom aparatu za brahiterapiju postoji mogućnost 3D intervencije, što znači da se zračenje može vršiti tako da maksimalan efekat ide na tkivo tumora, a da se ne ošteti okolno zdravo tkivo.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što zaposleni u Zdravstvenom centru Kladovo sada mogu da rade na najnovijoj opremi i najavio da će se nastaviti sa nabavkom nove opreme, ali i dodao da je završena projektna dokumentacija za rekonstrukciju ove zdravstvene ustanove.

- Mislim da ćemo, uz rekonstrukciju, nabaviti još jedan akcelerator i sve ono što je od druge opreme neophodno - dodao je Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ

Istakao je da nema liste čekanja za brahiterapiju u Kladovu i da će svi pacijenti, iz cele Srbije, moći da koriste novi aparat.


Ponovio je da, nažalost, ima sve više obolelih i apelovao na građane da idu na preventivne preglede jer, istakao je, kada se na vreme počne sa lečenjem u velikom broju slučajeva karcinom je izlečiv.

Specijalista radiologije u Zdravstvenom centru Kladovo, Ana Šolkotović, izrazila je zadovoljstvo što su dobili novu brahiterapijsku mašinu jer je stara, iz 1974. godine, pokvarena.
RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Ministar Lončar

- Ove godine Ministarstvo zdravlja je imalo sluha za nas da obezbedi novu mašinu obzirom da pokrivamo ceo Braničevski okrug i istočnu Srbiju - navela je ona.

Kladovo je krajem prosle godine dobilo i novi linearni akcelerator i CT simulator, a nova brahiterapijska mašina Gamma Medplus iX vredna je blizu 60 miliona dinara.

Uz brahiterapijsku mašinu, Zdravstveni centar Kladovo dobio je i namenski brahiterapijski sto, a kako je rečeno, plan je da se u toku jedne radne nedelje sprovede 10, 15 brahiterapijskih aplikacija što je na godišnjem nivou 500 - 600.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading