Svetislav Goncić o spaljivanju Vesićeve knjige: Vraćamo se u vreme nacizma

Autor: Republika

Vesti

15.10.2019

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac Svetislav Goncić najoštrije je osudio spaljivanje knjige Gorana Vesića ispred galerije Progres u Beograd.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Svetislav Goncić

- To što se dešavalo bilo je vrlo ružno. Smatram da u tolerantnom, modernom društvu svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na sprečavanje da drugi jednako tako iznose svoje, drugačije mišljenje. Ne znam kako bih okarakterisao sinoćna dešavanja, a da ne bude prosto. To je bio oranizovani i uopšte ne spontani niti pravičan napad na gospodina Vesića. Smatram da je to nedolično ponašenje, iako je u nekoj matrici ponašanja i u nekakvom planu borbe oko vlasti i ničega drugog. Očigledno je da takva vrsta ''akcije'', ponavljam, ničeg spontanog u sebi nema - osudio je glumac Svetislav Goncić sinoćnji incident.

On je dodao da je više nego jasno kakav je domet i čemu mogu da posluže takve "akcije".

- To je sve, moram reći, tužno - poručio je Goncić.

Naš poznati glumac, koji je prisustvovao sinoćnjoj promociji "Knjige o Beogradu" Gorana Vesića, ocenio je, inače, da je knjiga na lep, simboličan način obeležila ono šta se poslednjih godina radilo u Beogradu i povezala stari Beograd sa novim.

- Spaljivanje knjiga ili dan kada je gorela knjiga ili "biblioklazam" kroz istoriju je predstavljn kao najekstremniji oblik uništavnja vrednosti, uništavanja istorije - rekla je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, osuđujući sinoćno dešavanje tokom promocije knjige Gorana Vesića.

 

 

On je istakla da je knjiga simbol kulture, civilizacije i znanja i da je ovakav odnos prema knjizi već postojao u istoriji, u nacističkom režimu.

- U 20. veku poznato je nacističko spaljivanje knjiga, a nama se to desilo, vraćamo se u vreme nacizma, koji ceo svet želi da zaboravi i u kojem su prave vrednosti uništavane - podsetila je Brešković.

Ona je naglasila da se takav odnos prema knjizi, koja je simbol civilizacije sada dešava u prestonici Srbije.

- Događa se nešto što je sramno za naš grad, za našu zemlju. Ovakvo ponašanje je za svaku osudu, a paliti knjige znači paliti istoriju - zaključila je direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Reagujući na sinoćnje događaje direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić ocenila je da se radi o sramnom postupku pojedinih građana.

- Istorija pamti da su se knjige palile za vreme nacista i drugih autokratskih režima. Da li se na kraju druge decenije 21. veka odmaklo od loših navika u pokušaju rušenja režima? Sramno je i nedopustivo ponašanje pojedinih građana da u vreme promocije knjige udaraju i vređaju ljude koji su prisustvovali istoj promociji - kazala je Dušica Bojić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading