Vučić se sastao s nemačkim ministrom za privredu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.10.2019

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas popodne s ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom. Posle sastanka, u Palati Srbija, uslediće potpisivanje bilateralnih dokumenata, a zatim će se Vučić i Altmajer obratiti medijima.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Predsednik Aleksandar Vučić s ministrom za privredu i energetiku Nemačke Peterom Altmajerom

Takođe, biće održan i okrugli sto "Saradnja kompanija s lokalnom samoupravom ili Vladom", na kojem će se obratiti Vučić, Altmajer, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Vučić je uoči susreta sa nemačkim ministrom najavio da će taj sastanak iskoristiti da ponovo pokuša da dovede Folksvagen u Srbiju.

Predsednik je naglasio da ne može ništa da obeća, jer Srbija nije članica EU, kao Bugarska ili Rumunija, koje su takođe ranije bile u igri, niti ima tako veliko tržište kao Turska, koja je, inače, bila prvi izbor, ali su događaji u Siriji doveli u pitanje tu investiciju.

Altmajer je u intervjuu za Politiku izjavio da Srbija ostvaruje snažan napredak u oblastima privrede i izgradnje pravne države i istakao da nastavak pomirenja između zemalja Balkana i intenziviranje regionalne saradnje predstavljaju neka od ključnih pitanja procesa pristupanja Evrpskouj uniji.

Nemačka, inače, predstavlja jednog od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i na prvom mestu je i po ukupnom srpskom uvozu (13 odsto) i izvozu (12,7 procenata). I prošle godine i prema podacima za prvih šest meseci ove godine, Nemačka se našla na četvrtom mestu među zemljama najvećim investitorima u Srbiji. U prvih šest meseci ove godine i dalje je na mestu prvog partnera što se tiče usluga - sa ukupnom razmenom od 496 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Prihodi iznose 334 miliona evra, rashodi 162 miliona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Mica

22.10.2019 16:52

Veoma je vazna saradnja Srbije i Nemacke.

Milan

22.10.2019 17:01

Sa Nemačkom nikada bolji ekonomski odnosi!

Ana

22.10.2019 17:09

Investicije od velikog znacaja za Srbiju su na putu.

Sava

22.10.2019 17:13

Sve je bolja saradnja sa Nemackom! Dobro je da investiraju kod nas!