Senator Džonson tvrdi: Grenel i Palmer imaju plan za KiM

Autor: Tanjug

Vesti

24.10.2019

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki republikanski senator Ron Džonson tvrdi da su Beograd i Priština tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja i navodi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednicki plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Z.ŽESTIĆ
Grenel i Palmer

Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja KiM, ističući da se čeka formiranje vlade u Prištini, i da idu izbori u Srbiji.

On je naglasio da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići "korak po korak".

- Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da se angažujem, oni žele da SAD u potpunosti posveti - rekao je Džonson.

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština "tražili Grenela", on kaze da su tražili od SAD da se više angažuju.

- I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta - Palmera - i specijalnog izaslanika Bele kuce - Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu - navodi Džonson.

 

 

On kaže da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

- Mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo - rekao je Džonson.

On je dodao i da bi "bilo lepo" da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

- To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane - rekao je Grenel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading