Ministarka Joksimović: Odluku EU ne treba da smatramo katastrofom ili udarcem regionu!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

26.10.2019

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za evropske integracije Srbije podseća da odluka EU ne znači "apsolutno ne", te da će se ovo pitanje ponovo naći na stolu naredne godine. Ističe i da Srbija nije zlurada, te da se ne raduje ovoj odluci, a želju za napretkom regiona pokazao je predsednik Vučić svojom inicijativom o "Mini Šengenu".

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Jadranka Joksimović

Komentarišući eventualne posledice odbijanja EU da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, podsetila je na početak procesa pregovora Srbije, koji tada niko nije doživljavo kao udarac regionu i njegovoj budućnosti.

- Srbija je 2012. godine postala kandidat za članstvo, 2013. godine smo, nakon brojnih teških uslova, dobili datum za počinjanje pregovora, a zvanični pregovori počeli su u januaru 2014. Prva poglavlja otvorili smo u decembru 2015. Dakle, više od tri godine trajao je naš ulazak u pristupni proces, za koji se ne sećam da je na bilo koji način percipiran kao pretnja regionu, njegovoj stabilnosti ili budućnosti – kaže ministarka Joksimović i dodaje:

- Srbija je noseća zemlja u regionu, u pogledu veličine i ekonomije, i u tom smislu nisam zagovornik katastrofičnih i klaustrofobičnih narativa. Naslušali smo se ovih dana svih vrsta interpretacija, ali podsetimo šta je tačno EU rekla na Evropskom savetu koji je održan 17. i 18. oktobra: rečeno je da će se politika proširenja ponovo naći na stolu, kao i odluka o Severnoj Makedoniji i Albaniji, tokom samita EU Zapadni Balkan, koji bi trebalo da bude održan 2020. godine u Zagrebu, tokom Hrvatskog predsedavanja – podseća ministarka.

RepublikaFoto: pixabay.com
EU/Srbija

Ističe da "apsolutno ne" nije rečeno, ali i da je razočaranje koje je usledilo, posebno kod Severne Makedonije, razumljivo.

- Severna Makedonija uspela je da razreši i uradi mnogo toga teškog i očekivala je da će doći do razdvajanja paketa, odnosno da će samo ona dobiti datum, ali je očigledno većina zemalja EU percipirala da je ipak paket važan za stabilnost regiona. Srbija tu nije ni zlurada, niti se raduje, naprotiv, mi smo upravo inicijativom predsednika Aleksandra Vučića, tzv. "Malim Šengenom", pokazali da nismo katastrofičari. Sada je pravi trenutak da se ceo region uspešno odupre narativu koji podrazumeva neobjašnjivu potrebu da smatramo ovaj deo Evrope centrom svih zlih kletvi, zlih sudbina, nesreća i nenapretka – kaže ministarka Joksimović.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Aleksandar Vučić

Vučićevu inicijativu o "Malom Šengenu" ocenjuje kao vrlo važnu i podseća da je ona zasnovana na unutarregionalnoj saradnji, što je zapravo manir i instrument Evropske unije i nešto na čemu se temelji i nastanak ove zajednice. Podseća da je sve počelo od zemalja Beneluksa i njihove zajednice za ugalj i čelik, koja je postala temelj današnje Evropske unije. Osnova svega bila je i jeste sloboda protoka ideja, ljudi, kapitala, roba.- Predsednik je, preventivno, ovim mehanizmom pokazao da naš region nije katastrofičan i da ima svoju budućnost, ako svi nastupimo sa dobrim namerama i proaktivno – kaže ministarka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Sonic

26.10.2019 19:21

Ma koji ce nam vrag!

BRUNO

26.10.2019 21:42

Predsednik se mnogo trudi za nasu zamlju.