Vesić: Gradska vlast nije zadužila građane zbog Vinče

Autor: Tanjug

Vesti

27.10.2019

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko o čemu, Dragan Ðilas o krađi i poštenju, prokomentarisao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić Ðilasove tvrdnje o tome da je izgradnja spalionice u Vinči "najveća pljačka u istoriji Srbije".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Goran Vesić

Vesić je objasnio da je ceo proces u vezi za javno-privatnim partnerstvom za rešenje deponije Vinča, počeo 2007. godine, kada je, kaže, Ðilas bio ministar u vladi Vojislava Koštunice i kada je na vladi glasao da počne taj proces.

Ðilas je, dodao je Vesić, kao gradonačelnik Beograda 2011. godine predložio da se napravi javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča.

- I po njegovom predlogu svaka porodica je trebalo da plaća taksu od 127 evra godišnje. Za 30 godina svaku porodicu je hteo da zaduži u Beogradu za 3.800 evra. Tako je Ðilas imao nameru da radi spalionicu na deponiji Vinča - naveo je Vesić.

On je rekao da je Ðilas planirao da uzme kredit od 179 miliona evra, sa kamatama, kaže, od verovatno pet, šest ili sedam odsto, da onda građani plaćaju 127 evra godišnje i da tako vraća kredit.

- To može da se vidi iz dokumenata. Na njegov predlog je Skupština grada 2011. godine tu odluku usvojila - dodao je Vesić.

On ističe da aktuelna gradska vlast nije zadužila Beograd, već je pronašla partnera koji će da uloži svojih 330 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Dragan Đilas

- Nismo opteretili građane, jer smo smanjili cenu grejanja i cenu naknade za odvoženje smeća, tako da građani neće plaćati nijedan dinar više račune nego ranije i neće biti opterećeni plaćanjem takse koju će uvesti grad, već će druge račune plaćati manje. U tome se vidi razlika između nas i njega - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je Ðilas sve što je danas rekao, mogao da kaže kao odbornik Skupštine grada, jer je gradski parlament dva puta raspravljao o JPP za Vinču.

- Dva puta sam ovo javno govorio, ali Ðilas nije prisustvovao sednicama. Kada je imao priliku da priča tamo gde je mesto o tome, nije dolazio na sednice. Sve o čemu Ðilas priča se svodi na krađu, jer on misli da svi na vlasti treba da rade ono što je on radio, tj. da kradu, ali moram da ga razočaram - otkad njega nema u Skupštini grada, nema krađe - rekao je Vesić.

Predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od lidera SzS Dragan Ðilas rekao je ranije danas da je izgradnja spalionice u Vinči "najveća pljačka u istoriji Srbije", kao i da je od Beograđana "ukradeno 1,8 milijardi evra", koliko tvrdi da ukupno košta spalionica.

On je naveo da umesto toga može,a što je predloženo, da se napravi spalionica uz ulaganje 179 miliona evra, pri čemu bi struja koja se proizvodi ostala vlasništvo grada, a sve bi se finansiralo kreditom EIB ili EBRD sa rokom otplate od 30 godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miki

27.10.2019 13:56

SNS je odgovorna vlast, koja cuva socijalni mir.

Helena

27.10.2019 14:01

Gradska vlast vodi odgovornu politiku i bez zaduzivanja.