Da se srce skameni od prizora! Srbi obišli grobove najbližih na Kosovu, zatekli jad

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

02.11.2019

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko stotina Srba iz Severne Mitrovice posetilo je jutros groblje u južnom delu grada i na dan Mitrovskih zadušnica poklonilo se senima svojih najbljižih koji su tu sahranjeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Polomljeni i oskrnavljeni spomenici zarasli u šiblje i korov slika je koja se za svake zadušnice može zateći na većini srpskih grobalja u sredinama na Kosmetu u kojima ne žive Srbi ili su u manjini. Tako su raseljeni Srbi na grobljima u Prištini, Kosovu Polju, Vučitrnu, Orahovcu i drugim sredinama zatekli tužne prizore koji ih dočekuju godinama.

- Na žalost iz godine u godinu sve je gore. Iako je prethodne neki spomenik bio čitav ove godine nedostaje barem neki deo ili slika pokojnika na njemu - govore raseljenii Srbi iz Prištine koji su organizovano posetili svoje pravoslavno groblje.

Zaraslo u korov na sve strane, raseljeni su teško krčili put do spomenika svojih najmilijih, a Saša Mitrović prištinski paroh koji sa suprugom živi u crkvi svetog Nikole kaže da svake godine upućuje zahtev nadležnim prištinskim institucijama ali da govoto nikada ne uvaže apel da se pravoslavno groblje, za razliku od okolnog jevrejskog i katoličkog, očisti. Slična slika dočekala je juče raseljene Srbe i na pravoslavnom groblju u Kosovu polju gde Albanci iz okolnih zgrada i onih u izgradnji bacaju smeće i građevinski otpad.

- Iako smo se prošle godine sa sveštenikom organizovali i očistili groblje, slika koju smo zatekli ove godine je zaista žalosna. Nas stotinak koji smo hteli da zapalimo sveće svojim pokojnima jedva smo se probili do spomenika jer je čitav prostor zarastao u šiblje i korov - kaže Dragana Stanojević iz Gračanice dok opominje da je nedopustiv takav odnos prema mrtvima.

I Srbi iz Orahovca koji su obišli pravoslavno groblje na ulazu u ovaj metohijski gradić, ponovo su se suočili sa polomljenim spomenicima, koji su od 1999 godine postali gotovo uobičajena slika na svakom kosmetskom pravoslavnom groblju na kojem u blizini nema srpskih žitelja. Inače u nekim potpuno albanskim sredinama, Srbi se i ne usuđuju da obiđu svoja groblja poput pravoslavnog groblja u Podujevu, Đakovici i drugim gradovima na KiM.

- Šta očekivati u sredinama i od društva u kojem ne daju mira ni pokojnima. Jer većeg i strašnijeg zločina nema od onog prema pokojnima i onima koji nisu u stanju da se brane. A iako ima slučajeva gde su albanska groblja u sredinama nastanjenim Srbima, poput onog u severnoj Mitrovici, nikada na njihovim grobljima Srbi nisu napravili nijedan incident - govore nam predstavnici Srba sa KiM.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading