Simić: Dobro je da je Palmer čuo i šta Srbi misle

Autor: Tanjug

Vesti

03.11.2019

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da američki zvaničnik Metju Palmer smatra da vlada u Prištini ne može biti formirana, a da predstavnici Srpske liste ne budu deo nje.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Igor Simić

Delegacija Srpske liste razgovarala je u petak sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, a potpredsednik "Srpske liste" Igor Simić kaže da je to bio iskren razgovor u kojem se nisu saglasili sa nekim stavovima, ali su se saglasili da Vlada u Prištini treba da bude što pre formirana.

- Ta vlada mora poštovati propise na Kosovu i Metohiji, što znači da poštuje legitimne predstavnike srpske zajednice, a ono što nas je iznenadilio jeste susret Palmera sa ljudima koji nisu dobili poverenje Srba na prostoru KiM - rekao je Simić za RTS.


Ističe da je dobro što su se videli da bi Palmer čuo šta stvarno misle Srbi na KiM, a ne šta misle oni koji su poželjni za sagovornike u Prištini. Prema njegovim rečima, odugovlačenja sa proglašenjem izbornih rezultata usporava formiranje vlade u Prištini. S druge strane, kako kaže, pokušaj da se izbegne Srpska lista predstavnja kršenje svih propisa i oponira sve ono što Aljbin Kurti i drugi govore, a to je vladavina prava.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Metju Palmer

Simić kaže da je Palmer rekao da vlada u Prištini ne može biti formirana, a da predstavnici Srpske liste ne budu deo nje. Prema rečima potpredsednika Srpske liste, pre svega treba ukinuti takse na robu iz centralne Srbije i BiH i otvoriti put dijalogu.


- S druge strane postoji bojazan da će ovaj proces otići u nedogled i to smo mu rekli, pre svega zbog nespremnostio albanskih političara da uđu u proces formiranja institucija i uđu u dijalog u nameri da dođe do kompromisa i do rešenja problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine - rekao je Simić.

On je rekao da Plamer treba sam da objasni izjavu da će u budućoj kosovskoj vladi biti mesta i za Srbe koji nisu prošli na izborima.

- Srbi su na to pitanje odgovor dali 6. oktobra, dajući im svega par stotina glasova u odnosu na 57.000 koliko je dobila Srpska lista. Postavlja se pitanje koliki kredibilitet u zajednici imaju takvi ljudi i za koju svrhu se promovišu takve političke partije - zaključio je Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Miki

03.11.2019 09:05

Ocekujemo resenje Beograda i Pristine.

Miki

03.11.2019 09:07

videlo se to PalmerKosovo je srpska teritorija i tako ce ostati, su i Americi ili ne, to je njihov problem.

Andrijana

03.11.2019 09:11

Sastanak sa Metju Palmerom se dogodio u pravom trenutku.

Boza

03.11.2019 09:16

Palmer mora biti svestan naseg cvrstog stava oko KiM.