Vučić i Fabrici o EU integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom

Autor: Tanjug

Vesti

05.11.2019

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Delegacije EU ambasadorom Semom Fabricijem sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama i nastavku dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. Vučić je istakao da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i dodao da će u tom smislu sastanak u Ohridu ovog vikenda definisati prioritete te saradnje u cilju ekonomskog jačanja regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Sem Fabrici

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija mora da nastavi svoj evropski put i da je zato veoma važna dalja podrška Unije, kako u sprovođenju reformi, tako i po pitanju regionalne saradnje. Ambasador Fabrici je izrazio punu podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji i naglasio važnost nastavka procesa reformi, posebno u domenu vladavine prava.

Fabrici je ponovio važnost obezbeđivanja klime koja pogoduje brzom nastavku pregovora s Prištinom u okviru dijaloga pod okriljem EU i što skorijeg zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji. Dvojica sagovornika razgovarali su i o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i mera i aktivnosti kojima će Srbija ova pitanja ubuduće rešavati.


Predsednik Vučić je izrazio zainteresovanost za projekte EU u oblasti zaštite životne sredine. Fabrici je predstavio novi program Evropske komisije, tzv. „Grin dil“, kojim EU uspostavlja nove prioritete u pravcu još viših standarda zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Ambasador Fabrici naglasio je značaj za Srbiju da pojača svoje napore u oblasti životne sredine do pristupanja EU i ponudio dalju podršku u zaštiti životne sredine, uključujući u okviru rešavanja zagađenja vazduha u Beogradu.

Ova saradnja biće dodatno razmotrena u narednom periodu kao nastavak Strategije za kvalitet vazduha, koju Srbija trenutno razvija uz podršku Evropske unije, navodi se u sopštenju Pres službe predsednika Republike.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Miki

05.11.2019 16:19

Srbija je sprema za dijalog ali na ravnopravnoj osnovi bez mentorstva Zapada, vreme je da puste Albance da se sa nama dogovore, a ne da im daju vetar u ledja da do sporazuma ne dodje.

OM

05.11.2019 16:39

Sve je to lepo što Unija nudi, ali Srbija očekuje nešto konkretnije od nje, a to je da se izvrši pritisak na Albance da povuku takse.

Deki

05.11.2019 18:51

Мирним путем до решења...

Stefan

05.11.2019 18:54

Srbija je posvećena sprovođenju reformi ali joj je na tom putu neophodna pomoć EU.