SVEČANO OTVARANJE KORIDORA! "Radićemo sve više, snažnije, uveren sam da ćemo živeti bolje!"

Autor: Republika

Vesti

09.11.2019

11:02 >> 11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo istočni krak Koridora 10 ka Bugarskoj danas se svečano otvara za saobraćaj i time se i zvanično obeležava završetak kompletne izgradnje Koridora 10 u Srbiji, čija je trasa sada u potpunosti povezana sa šest traka autoputa, od hrvatske i mađarske granice do Makedonije i Bugarske.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vučić i Borisov na otvaranju Koridora 10

Svečanosti prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica vlade Ana Brnabić i premijer Bugarske Bojko Borisov, predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici, kao i građani.

Deonice na istočnom kraku Koridora 10 koje se danas puštaju u saobraćaj su od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 km: Prosek-Bancarevo 9,4 km, tunel Bancarevo oko 700 m, Bancarevo-Crvena Reka 12,4 km.

 

12.31 - Vučić je kazao da će se za pet sati stizati sa granice sa Mađarskom do juga Srbije.

- Pozivam sve mlade ljude koji su otišli trbughom za kruhom da gledaju i razmišljaju o povratku u svoju zemlju. Deco, ovo je vaša zemlja, dođite, vratite se da ostvarimo zajednički taj srpski san - poručio je Vučić i najavio da će u taj deo Srbije dolaziti investitori.

On je poručio stanovnicima Bugarske da je Srbija njihova zemlja, te da očekuje turiste iz te države u Srbiji.

Vučić se potom obratio na bugarskom uz šalu "Bojko, nemoj mnogo da mi se smeješ".

Borisov mu je na to kazao "vrlo lepo", pa su se zagrlili na sceni.

- Radićemo sve više, snažnije, uveren sam da ćemo živeti bolje - poručio je Vučić uz povik "Živela Srbija, živela Bugarska, živelo naše prijateljstvo".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vučić

12.24 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su okupljeni pokazali koliko vole Srbiju, istok i jugoistok prelepe zemlje.

- Sve je danas ovde, svaki san koji smo sanjali, vera koju smo imali, napor koji smo imali. Sreća je mala stvar da bi opisalo sve što osećam. Kada smo pre nekoliko godina krenuli da menjamo zemlju, kilometrima puteva da budu vredni, da budu novi osnovni standard. Ostavili smo prašnjavu prošlost i ostavili kilometre budućnosti, da bi ljudi mogli da dolaze i da se vraćaju u svoju Srbiju - rekao je Vučić.

On je dodao da nam je Bugarska danas bliža nego ikada, te da smo se povezali danas putevima. 

- Za nekoliko dana Borisov će završiti 12 km do Sofije. Završavamo uskoro i Balkanski tok i na taj način ćemo da se povežemo s anama prijateljskom i bratskom Bugarskom - rekao je Vučić.

Najavio je nove puteve i izgradnju Srbije. te zahvalio Brnabićevoj i mihajlovićevoj, kao i radnicima koji su radili na izgradnji auto-puta.

- I po kiši i po snegu i po suncu radili su najteži posao. Veliki Nikola Tesla rekao je da je čovek rođen da radi, da trpi i da se bori. Mi smo vredno radili i borili se da ne propadamo, već da brzo napredujemo. Konstatujemo da je Srbija završila sa izgradnjom Koridora 10 - kazao je Vučić.

12.18 - Premijer Bugarske Bojko Borisov kazao je da kao Nemci nekada kada su srušili berlinski zid, tako je zid između Srbije i Bugarske danas pao.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Bojko Borisov

- Mi do Istanbula nemamo prepreke. Svakako bugarska industrija koristiće ovaj auto-put u celosti. Danas mi povezujemo istok i zapadnu Evropu. Neka vam je sa srećom, da nema katastrofa i pogibija - rekao je Borisov.

12.13 - Ceremonija otvaranja započela je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" ispred tunela Bancarevo u prisustvu Vučića, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, premijera Bugarske Bojka Borisova i državnog vrha Srbije.

11.55 - Na ceremoniju otvaranja stigao je premijer Bugarske Bojko Borisov koga je dočekao Vučić koji mu se obratio na bugarskom.

- Gde si, bratko, dobrodošao - tim rečima je Vučić pozdravio Borisova.

Vučić je dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.

Nakon toga srpski predsednik ga je pozvao da nazdrave vinom.

Borisov je kazao da i Bugarska gradi auto-puteve.

- Od Beograda do Istanbula da nema nijedan semafor, to nam je plan, a od Sofije da može da se stigne do Grčke - rekao je Borisov.

Vučić je kazao da je Borisova zamolio da kada Srbija napravi auto-put kroz Bugarsku kako bi bio nastavak srpskog auto-puta.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
OM

09.11.2019 12:17

Ovakvi prozori daju snagu da se borimo za našu bolju budućnost. Ako smo mogli da prebrodimo teške reforme, sada možemo da se borimo da dobri rezultati u godinama koje nam dolaze budu još bolji.

Vuk

09.11.2019 13:32

Za poželeti ovako nešto. Veliki dan za Sbiju. Velelepni auto-put pušten u upotrebu.

Sonja

09.11.2019 15:57

Razvija se svaki deo Srbije kao nikada pre. Ova vlast se bori za bolji zivot u Srbiji.

Ana

09.11.2019 16:01

Bice nam bolje sigurno. Novi auto put dovesce nove investicije, protok robe, ljudi, turista