Skoro polovina članica UN ne priznaje Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

11.11.2019

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su tokom ove godine Gana, Togo i Centralnoafrička Republika povukle odluku o priznanju Kosova, kao i 13 zemalja prošle godine, broj država koje podržavaju jednostranu odluku Prištine smanjen je na 100, ako ih je na spisku, kako tvrde prištinski zvaničnici, ikad i bilo 116.

RepublikaFoto: pixabay.com

Još tri ili četri zemlje bi do kraja godine, prema najavama ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, trebalo da povuku odluku o nezavisnosti Kosova, čime bi se prištinski spisak "istopio" i na njemu bi, što je i cilj Beograda, bilo 97 zemalja, odnosno manje od polovine članica Ujedinjenih nacija.

Glas svake od 193 zemlje članice UN, bila ona najmanja ili najmoćnija, ima isti značaj kada se odlučuje u važnim telima kao što su Interpol, Unesko... Odatle i značaj diplomatske ofanzive kojom se srpska diplomatija, uprkos pritiscima zapada i Prištine da to ne čini, izborila da 16 zemalja preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova u korist Srbije.

I zemlje Kvinte - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija nedavno su javno zajedničkim saopštenjem zatražile od Beograda da prestane da se odupire nezavisnosti i da zaustavi diplomatsku ofanzivu čiji je cilj povlačenju priznanja.

I specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer ponovio je početkom novembra u Prišitni da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja.

Odustajanje od lobiranja, takođe je i jedan od uslova koje Priština ističe kao "neophodan" da bi povukla odluku o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije, koju je uvela 21. novembra 2018. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading