MAKRON: VUČIĆ JE GLAVNI LIDER NA BALKANU! Francuski predsednik ozbiljno računa na Srbiju

Autor:

Vesti

11.11.2019

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emanuel Makron želi da Srbija bude lider na Balkanu, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića vidi kao glavnog političkog igrača u ovom regionu. To je glavna poruka sa kojom francuski predsednik dočekuje srpskog kolegu sa kojim će sutra razgovarati na ručku koji organizuje u Parizu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Makron i Vučić tokom posete francuskog predsednika Beogradu

- Markon je letos tokom posete Beogradu nekoliko puta ponovio da je Francuska pogrešila što je zapostavila prijateljsku Srbiju. Najavio je novi kurs Pariza, koji podrazumeva političku, ali i ekonomsku, podršku Srbiji - navode sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Francuski lider, dodaju naši sagovornici, ima jasnu viziju kada je u pitanju i EU i Balkan.

- Makron želi mirnu Evropu i miran Balkan. Želi i da se ubrza razvoj ovog regiona. Upravo je to razlog zbog kojeg računa na Vučića. Naime, Makron se i sam uverio da je Vučić političar koji drži reč, da ne menja priču i politiku u zavisnosti od toga da razgovara sa predstavnicima Istoka ili Zapada. I to francuski predsednik izuzetno ceni - ističu izvori Srpskog telegrafa.

GLAVNI ADUT

Ipak, kako ističu upućeni, glavni Vučićev plus je njegova borba da ne samo Srbija već ceo region krene napred.

Makron je procenio da je Vučić lider, ne Srbije, već kompletnog Balkana

Predrag Rajić

 

- Makron je zadovoljan inicijativom koju je Vučić pokrenuo o povezivanju balkanskih država, takozvanom malom Šengenu. Iako su na početku svi bili protiv, gotovo se takmičili ko će više nagrditi ideju o saradnji, Vučić je istrajao. Sada se pokazuje da dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije može da bude veliki ekonomski zamajac za te države. Makron ceni tu upornost i borbu za dobre ideje koje srpski predsednik zastupa, a koje mogu da donesu dobrobit celom regionu - objašnjavaju naši sagovornici iz diplomatskih krugova.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Emanuel Makron

Dva susreta sa Makronom

Predsednik Srbije boravi u trodnevnoj poseti Parizu

Tokom prvog dana, prisustvovaće večeri koju Markon organizuje za šefove država i predstavnike međunarodnih organizacija

Za sutra je planiran sastanak oči u oči Vučića i Makrona
Predsednik Srbije prisustvovaće otvaranju drugog Pariskog foruma o miru
Na kraju posete Vučić će u Parizu prisustvovati zasedanju Generalne konferencije Unesko, na kojoj će se i obratiti učesnicima

Kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, Vučić i na tom polju ima punu podršku Francuske.

- Makron prati sve što se dešava, vidi da se Srbija reformiše, da se gradi, da se menja nabolje. I to želi da nagradi i dodatno pomogne. S druge strane, kada se govori o Kosovu, francuski predsednik je jedan od prvih svetskih lidera koji podržava razgraničenje i koji smatra da posle svega dobrog što je Srbija uradila u dijalogu sa Prištinom Beograd ne sme da izađe kao gubitnik.

NOVO POGLAVLJE

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić za Srpski telegraf kaže da je Francuska uspostavila partnerski odnos sa Srbijom, te da našu državu prepoznaju kao lidera regiona i grade odnose poverenja i zajedničkih aktivnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Miletić: Francuska je već uspostavila partnerski odnos sa Srbijom

- U tom kontekstu, predstojeći susret dvojice predsednika biće dalje utvrđivanje tog puta, pogotovo imajući u vidu da su uspostavili i lične odnose. Nema dileme da će Francuska s pažnjom razmatrati srpske interese jer žele da pojačaju poverenje i daće značajnu podršku srpskim naporima u evropskim integracijama - ocenjuje Miletić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da Srbija može da očekuje podršku za mini-Šengen. Ističe da je Makronovom posetom Beogradu otvoreno novo poglavlje u odnosima dve države, te da je francuski predsednik procenio da je Srbija ozbiljno napredovala ekonomski i politički i da je na geopolitičkom planu postala mnogo atraktivniji saveznik.

- Makron je procenio da je Vučić lider, ne samo države Srbije već kompletnog zapadnog Balkana. Mišljenja sam da je Makron odlučio da vrati Francusku na Balkan, u okviru svojih težnji da Francuska bude motor razvoja EU, naročito na polju spoljne politike i odabrala je Srbiju za svog saveznika - ističe Rajić.

Vučić: Nikad važniji razgovor

Uoči sastanka sa Makronom, srpski predsednik ocenio je da će susret u Parizu biti od velike važnosti, a da će kao temu sigurno postaviti pitanje podrške balkanskoj uniji ili malom Šengenu.

- Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku jer, ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove, i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom - rekao je Vučić.

Reakcije

Radomir Diklić, bivši ambasador u Francuskoj

Makron će verovatno podrobnije objasniti ideju unutrašnje reforme EU i politike proširenja u budućnosti. Iako je nerealno očekivati da dobijemo datum, sigurno je da će Makron dati neka razjašnjenja.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Makron je u ovom trenutku u rvanju sa nekoliko važnih pitanja: sa SAD, koja se povlači i ostavlja Evropu na cedilu, sa NATO, kao i sa Nemačkom, koja kao rival za primat u EU ne popušta. Ipak, sam sastanak dvojice lidera je važan, pa sve i da ništa od njega ne izađe.

Mišel Zubenica, Centar za međunarodnu i javnu politiku

Zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, mogu da ispunjavaju kriterijume i da pregovaraju sa Briselom, ali treba da se zna da od punopravnog članstva nema ništa. To i nije toliko do Srbije, već do EU.

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

RepublikaFoto: Printskrin/N1

Tek kada počnu da funkcionišu nove institucije EU, videćemo kako će biti definisana buduća politika i o čemu će zemlje članice postići saglasnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Goran

11.11.2019 18:30

Podrška predsednika Makrona je od velike važnosti za Srbiju, i hvala mu na tome.

milan306

11.11.2019 18:33

Očigledno je da nas cene i poštuju.Vučić predstavlja Srbiju u lepom svetlu.

Peki

11.11.2019 19:02

Vucic jeste lider Balkana i tu nema dileme.

Mario

11.11.2019 19:16

Bilo bi odlicno i da puste Vucica da radi umesto sto ga koce