Obnovio policiju i zadao udarac narko-mafiji: Stefanoviću ne mogu da oproste uspeh

Autor:

Vesti

12.11.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pod baražnom vatrom protivnika aktuelne vlasti koji preko brojnih montiranih afera žele da diskredituju i ministra policije Nebojšu Stefanovića, ali i rezultate koje je MUP postigao s njim na čelu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Međutim, podaci govore da su pre pet godina policajci išli u pocepanim uniformama, koje su bile stare osam godina, koliko nisu nabavljene nove, vozni park je pre nabavke novih patrolnih automobila bio prosečne starosti 14 godina, a policajci su koristili automobile od kojih su mnogi prešli više od 250.000 kilometara.

Danas je slika potpuno drugačija. Osim 66.800 novih kompleta uniforme, vozni park je bogatiji za oko 2.400 novih vozila, izgrađeni su i obnovljeni objekti policije, a MUP je znatno ojačan prijemom 3.544 policajaca, i to onih koji su se isključivo školovali za ovu profesiju. Ono što je još važnije, zadat je udarac narko-mafiji, a čak 5,7 tona droge sklonjeno je s ulica samo u ovoj godini.

Bogat vozni park

Vozni park policije bogatiji je za oko 2.400 novih vozila, pre svega patrolnih, ali i marica, kombi vozila, vozila za kriminalističku policiju, motocikala za pripadnike saobraćajne policije... Za potrebe Sektora za vanredne situacije ugovorena je kupovina 105 vatrogasno-spasilačkih kamiona, od koji je 47 već isporučeno, dok će još 26 kamiona biti isporučeno do kraja januara sledeće godine.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Uniforma za 66.800 policajaca

Sve organizacione jedinice Direkcije policije dobile su nove uniforme, kako zimske tako i letnje. Do sada je obezbeđeno 66.800 novih kompleta policijskih i vatrogasnih uniformi, kao i 82.000 borbenih patika, čizama i cipela. Do kraja godine očekuje se isporuka 230 kompleta motociklističkih odela za saobraćajnu policiju, 300 kompleta uniformi za Žandarmeriju i 800 za pripadnike policijske brigade i 3.500 uniformi za graničnu policiju.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Stigli helikopteri

Helikopterske jedinice unapređene su sa sedam novih helikoptera i to četiri helikoptera H-145M, od kojih su isporučena tri, dok je isporuka četvrtog planirana za prvu polovinu sledeće godine. Tri helikoptera super puma H-215, čije je kupovina dogovorena, a trebalo bi da budu isporučeni početkom 2022.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Ojačana granična policija

Rekonstruisano je 40 borbenih oklopnih vozila. Žandarmerija i Specijalna antiteroristička jedinica na raspolaganju imaju i borbena oklopna vozila lazar (sedam vozila) i miloš. Nabavljeno je naoružanje, municija, pištolji, jurišne puške, nišanski uređaji, balistički prsluci, panciri, šlemovi, štitovi, palice, štitnici za ruke i noge, balističke i detektorski uređaji i oprema za pripadnike specijalnih jedinica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Uprava granične policije dobila je najsavremeniju opremu (duoscan - uređaje za detektovanje eksploziva i narkotika, zistos - uređaj sa više vrsta kamera za pregled teško dostupnih mesta na vozilima, detektor otkucaja srca, dron, mobilne čitači dokumenata).

180 srodnika poginulih i ranjenih pripadnika MUP primljeno u službu

Izgrađeni objekti

Potpuno je rekonstruisana policijska stanica u Osečini, uređene su nove prostorije u policijskim upravama Čačak i Užice, a prethodnih godina izgrađeno je i rekonstruisano više od 30 objekata ministarstva. Između ostalog, nove stanice i ispostave u Batajnici, Baču, Ubu, Lukovskoj Banji, novosadskom Novom naselju, niškoj opštini Medijana, a uskoro se otvara i obnovljena stanica u Aleksandrovcu. Modernizovan je i Komandno-operativni centar u PU za grad Beograd, više objekata Žandarmerije i SAJ, kao i šalter-sale i dežurne službe u više policijskih uprava.

ČINJENICE

Rezultati kriminalističke policije u 2019. godini

  • 19 organizovanih kriminalnih grupa procesuirano - devet iz oblasti trgovine narkoticima, četiri iz oblasti krijumčarenja migranata, tri iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije i po jedna iz oblasti trgovine narkoticima i oružja, za tehnološki kriminal i za trgovinu ljudima
  • 5,7 tona različite opojne droge oteto je na teritoriji Srbije (u periodu od 2008. do 2012. godišnje je oduzimano između 1,5 i dve tone narkotika)
  • 77 ubistava bilo je od početka godine, od čega je rešeno 73 slučaja (procenat rasvetljavanja 95%).
  • 1.232 komada oružja oduzeto u prvih devet meseci (472 pištolja, 43 revolvera, dva automatska pištolja i 105 gasnih pištolja, 126 pušaka, tri automata, pet puškomitraljeza, 30 vojnih pušaka, 243 lovačke puške i 203 komada malokalibarskog oružja) i preko 25 kilograma eksploziva
  • 2 miliona evra u gotovom novcu i tona kokaina su zaplenjeni, 16 osoba uhapšeno (od kojih dvoje u Srbiji) u zajedničkoj akciji UKP sa Evropolom, DEA i drugim policijama sveta (800 kilograma kokaina i tri člana posade jedrilice u Atlantskom okeanu uhapšena su u zajedničkoj akciji MUP Srbije, Španije i Velike Britanije 24. avgusta, a u okviru iste akcije, u Srbiji su 2. septembra uhapšene dve osobe zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Evropu)

Prijem policajaca i vatrogasaca

Zaposleno je 3.544 policajca, tačnije 752 svršena studenta Kriminalističko-policijske akademije, kao i 2.792 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku. Sektor za vanredne situacije je jači za 266 vatrogasaca-spasilaca, dok će još 113 biti primljeno kada u maju završi obuku. Primljeno je i 180 srodnika poginulih i ranjenih pripadnika MUP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zozon

12.11.2019 06:44

Ha, ha, ha,.....