DITMAN: Ko god pobedi na nemačkim izborima, ostajemo prijatelji Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

22.09.2017

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman kaže da podrška Srbiji nije ugrožena rezultatima izbora saveznih parlamentarnih koji se u nedelju održavaju u Nemačkoj.

RepublikaFoto: youtube.com/Dobro Jutro - Jovana & Srđan
Prijatelj Srbije: Aksel Ditman

- Apsolutno će i buduća savezna vlada podržati jaku Evropu i integraciju Srbije i drugih zemalja na Balkanu u EU. Veoma dobro sarađujemo sa vašom vladom i premijerkom i sigurno će se nakon izbora dogovoriti susret na nivou predsednika vlada - rekao je Ditman.

Bliski partneri

Na konstataciju da je Nemačka jedan od najvećih ekonomskih partnera a kancelarka jedna od najvećih zagovarača ulaska Srbije u EU i na pitanje zbog čega se Nemačka toliko zalaže za našu zemlju, Ditman odgovara:


- Činjenica je da su Nemačka i Srbija veoma bliski partneri i prijatelji. Snažno podržavamo strateški cilj Srbije da postane članica EU. Delimo mišljenje većine građana Srbije da je proces reformi put ka boljoj budućnosti zemlje - navodi ambasador za Blic.

- Taj put nije uvek lak, kaže nemački ambasador, napominući da je u prvoj liniji na Srbiji da preduzme neophodne reformske korake, a da je Nemačka podržava na putu ka EU ne samo rečima već i znatnim sredstvima - sa 1, 7 milijardi evra najveći je bilateralni donator - dodaje on.

Na pitanje kako gleda na poziv predsednika Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu, Ditman podseća da pregovarački okvir kao preduslov za članstvo Srbije predviđa potpunu normalizaciju odnosa i Srbije i Kosova.


- Kako će to tačno da izgleda to partneri treba da razjasne u dijalogu uz posredovanje EU. Pozdravljamo činjenicu da je predsednik Srbije preuzeo incijativu za pokretanje šireg dijaloga o kosovskom pitanju unutar Srbije. Radi se o značajnom pitanju za colokupno društvo - stoga je od presudnog otvoreni dijalog o tom pitanju - kaže Ditman.

Dijalog BB-PR

Priznaje da dijalog između Beograda i Prištine nikad nije bio jednostavan ali da je samim tim preko potreban. Mnogo toga još treba da se sprovede, na primer stvaranje ZSO ili napredak u energetici, ističe on.

Upitan da li je Kosovu mesto u Interpolu, Ditman podseća da Nemačka priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i shodno tome podržava njegov ulazak u međunarodne organizacije ukoliko su ispunjeni uslovi za pristup.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading