Male zemlje su slobodnije od kad nema jednog šerifa u svetu: Vučićeva završna analiza posete Francuskoj

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

13.11.2019

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS, sumirajući boravak u Parizu, da je njegov utisak da značaj multilateralizma raste. Male zemlje osećaju se sve slobodnije i nezavisnije, donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu, istakao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Poslednjeg dana posete Parizu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska govorio o pritiscima da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i neophodnosti da se zaštiti. 

- Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, pre svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviše u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili - rekao je Vučić. 

Kaže da su u Parizu napravljeni dobri kontakti.

- Ako smem da kažem teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije - rekao je predsednik. 

Govoreći o pitanju multilateralizma, Vučić je rekao da je to jedna popularna reč o kojoj se mnogo govori.

- Ima onih koji su za, poput Emanuela Makrona koji je ceo svoj intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope, kao globalnom političkom igraču pri čemu se razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globačni politički igrač - rekao je predsednik Srbije.

 

 

Prema njegovim rečima, drugi deo Evrope se oslanja na NATO.

- Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno po svojoj teritoriji i broju stanovnika, je da značaj multilateralizma raste, da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu - rekao je Vučić.

To je tema u Parizu i svuda u svetu i mi čini mi se dobro plivamo u tim vodama, istakao je predsednik.

Predsednik Vučić juče nije učestvovao u panelu Uneska, zbog vanrednog poziva na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Ne možete u takvim stvarima da čujete mnogo šta novog. Sve što radite i sve što se mučite, radite da taktički za milimetar pomerate, kao ljudi koji znaju kako ide američki fudbal, jardu po jardu da pomerate unapred - kaže Vučić.

Sutra o odluci o odlasku u Zagreb  

Na pitanje da li ide u Zagreb, predsednik je rekao da je odluku doneo, ali da će je saopštiti sutra.

- Za mene je važno da mi ostavimo prostor za izgradnju dobrih bilateralnih odnosa, ali mi ni ne pada na pamet da se pokunjim pred nekim ili spuštam glavu pred nekim, a da za to nema razloga, jer ja predstavljam slobodarsku zemlju, ponosan narod i predstavljam narod koji ni od koga nije zaslužioni packe, niti da spušta ili sklanja pogled u stranu - rekao je Vučić.

- Moja odluka biće dobro obrazložena, sutra ću razgovari i sa šefom Evropske narodne partije i želim prvo njemu da saopštim tu odluku - rekao je predsednik Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
mile

13.11.2019 20:20

Sve zemlje balkana moraju biti slobodne, Srbija ide napred kao i zemlje regiona!

Tanja

13.11.2019 20:33

Vucic je rekao da se male zemlje osećaju sve slobodnije i nezavisnije i da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svetu i to je tacno.Sve se vise oseca napredak u regionu

Ivana

13.11.2019 21:17

Male države imaju šansu da se ekonomski razvijaju i tu šansu ne smemo propustiti.

Nikoletka

13.11.2019 21:52

Srbija je u pravom svetlu predstavila svoju strategiju, stavove i samostalnu politiku da se mala izborila za mnogo.