Divljaci ne znaju šta su integracije: Šiptari protiv "Malog Šengena"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.11.2019

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat za premijera drugoplsiranog Demokratskog saveza Kosova na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima, Vjosa Osmani, kao i njen kolega iz Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, protive se balkanskom "mini Šengenu" i smatraju da je premijer Vlade Albanije, Edi Rama, o tome najpre trebalo da razgovara sa Prištinom.

RepublikaFoto: youtube.com/Kohavision - KTV
Vjosa Osmani

Osmani, prema pisanju prištinskog Telegrafija, tvrdi da će ta inicijativa propasti, kao i da će doneti probleme Prištini u odnosima sa Beogradom, pre svega ekonomske, ali i po pitanju namere nove vlade da uspostavi recipročnu saradnju sa Srbijom.

- Mi kao DSK izjavili smo da ne podržavamo takav stav. Takođe sam rekla, kada je održan prvi sastanak u Novom Sadu, da mi nije jasno zašto je ta inicijativa pokrenuta sa Srbijom bez pristanka drugih država, a posebno Kosova. Kosovo, predviđeno DSK-om, odbacilo je slične ideje - rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Priština ne može da se priključi toj inicijativi sa Srbijom, koja, kako tvrdi, "šalje visoke državne zvaničnike na Kosovo da izazivaju incidente".

Komentarišući izjavu albanskog premijera Rame da pokrenuta inicijativa podrazumeva saradnju sa onim zemljama koje to žele i da je reč o projektu koji stvara zajednčki prostor za slobodno kretanje građana, roba, i usluga, Osmani kaže da je sve to predviđeno Berlinskim procesom i da ne vidi razlog da se duplira nešto što je, kako je rekla, "šest država regiona već dogovorilo".

- Nema dogovora o inicijativi sa samo tri države, bez konsultacija sa drugim državama, o čemu nema ni dokumenta koji bi detaljno objasnio šta ova inicijativa podrazumeva - rekla je Osmanijeva.

"Mali Šengen" nanosi štetu Prištini

Govoreći o učešću Albanije u toj inicijativi, Osmanijeva veruje da je ona osmišljena da bi nanela štetu Prištini.

- Verujem da su umešani zbog inicijative koja bi naštetila državi Kosovo - rekla je Osmanijeva i dodala da smatra da Rama nije trebalo u tome da učestvuje, kao i da je trebalo najpre o tome da razgovara sa Prištinom.

- Mislim da bi trebalo da sednemo kao dve države i jasnije objasnimo premijeru Albanije zašto mislimo da takva inicijativa nije u interesu Kosova - kazala je Osmanijeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading