Na Kosovu mogući novi izbori?!

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2019

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulazak koalicije Inicijative i Alijanse za novo Kosovo u kosovski parlament i smanjenje broja poslanika dvema vodećim stranakama - Pokretu Samoopredeljenje i Demokratskom savezu Kosova - moglo bi otežati formiranje parlamentarne većine i nove vlade, a možda i dovesti do novih izbora, piše prištinska Koha.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Pozivajući se na tumačenje prištinskih analitičira, Koha pše da bi u takvoj političkoj situaciji nova vlast mogla biti formirana samo sa učešćem manjinskih stranaka, sa koaliciojom kojom rukovode Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli, ali se ne isključuje ni mogućnost ponavljanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema konačnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, Pokret Samoopredeljenje ima 32 poslanika, a DSK 29, što bi im omogućilo formiranje vlade.

Međutim, juče je Vrhovni sud odlučio da se u konačni rezultati izbora 6. oktobra ne uključuju glasovi iz centralne Srbije, što je omogućilo koaliciji na čelu sa LJimajem i Pacolijem da u parlament uđu sa šest poslaničkih mesta.

Ulazak ove koalicije u parlament je najviše koštao Samoopredeljenje i DSK, koji već neko vreme usaglašavaju program rada buduće vlade.

Sa manjim brojem poslanika Samopredeljenje i DSK neće moći da formiraju vladu samostalno, pa će im biti potrebna podrška manjinskih stranaka, kaže analitičar Ramuš Tahiri za KosovaPres.

 

 

Prema njegovom tumačenju, ulazak koalicije Inicijativa-Alijansa za novo Kosovo u parlament predstavlja "nepremostiv kamen spoticanja" za formiranje nove vlade.

Stoga su, ističe, šanse da na kosovskoj teritoriji budu održani novi vanredni parlamentarni izbori veoma velike.

- Trenutno je velika verovatnoća da će Kosovo ponovo izaći na birališta, ali će o tome odlučiti političke stranke. Moramo biti uvereni da će ovi rezultati biti prihvaćeni, ali se može dogoditi da, pošto je bilo toliko kršenja izbornog procesa, političke stranke ne prihvate izborni rezultat i odbiju da potvrde mandate... - rekao je Tairi.

I analitičar Dardan Veljija ne isključuje mogućnost da nove okolnosti mogu otežati formiranje buduće kosovske vlade, ali istovremeno sugeriše Kurtiju da, ako želi da se bori protiv korupcije, ne treba novu vlast da formira sa partijama iz prethodne vlasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading