MINISTAR FINANSIJA META NAJPRLJAVIJIH MOGUĆIH NAPADA: Od početka postupka Malom gažena prava

Autor:

Vesti

20.11.2019

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siniši Malom su u postupku koji je vođen povodom pritužbi da je njegov doktorski rad plagijat pogažena ne samo prava predviđena univerzitetskim pravilnikom već i ustavna i zakonska prava koja bi trebalo da ima svaki građanin Srbija. Ipak, izgleda da u slučaju ministra finansija to ne važi.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Siniša Mali

Ono na šta su od početka ukazivali i sam Siniša Mali i njegovi advokati potvrdilo se nakon što se pojavio dokument na osnovu kojeg je postupak inicijalno i pokrenut. Reč je, kako je Srpski telegraf objavio, o dopisu koji je 11. jula 2014. godine Fakultetu organizacionih nauka, na kom je Mali doktorirao, dostavio tadašnji rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević.

Taj dopis ne samo da nikad nije dostavljen Siniši Malom na pismeni odgovor, a da se to mora učiniti uči se na prvoj godini Pravnog fakulteta, već taj dopis nije ispunio ni minimum minimuma forme koju bi morao da ima da bi se o njemu uopšte raspravljalo, a kamoli protiv nekog poveo postupak.

Foto: Republika
Crno na belo

- Sam postupak vodi se bez zahteva u formi koju predviđaju pravila postupka. Naime, niko nije dostavio zahtev u adekvatnoj formi i time niko nema svojstvo stranke koja je inicirala postupak - kažu pravni zastupnici Malog i objašnjavaju da etička komisija pre svega utvrđuje da li zahtev sadrži sve što treba da sadrži po zakonu, te se, ukoliko je uredan, dostavlja licu protiv koga je postupak pokrenut da se pismeno izjasni o zahtevu.

I nije samo pokretanje postupka mimo zakona, već i mnogo toga što se dešavalo kasnije.

I inače, čak i da je prvobitni zahtev bio valjan, postupak koji je vođen bio je pun manjkavosti. Sve je, međutim, poprimilo kardinalne razmere od trenutka kada se u postupak umešala sadašnja rektorka Ivanka Popović, koja je prekršila svako moguće pravo koje je imao Mali, obećavši čak, na svoju ruku, i datum do kog etički odbor univerziteta treba da donese odluku.

Na sve to, ona je komisiji dostavila žalbu koju je podneo profesor Dušan Teodorović (istaknuti učesnik protesta "Jedan od pet miliona") sa grupom kolega. Oni, naime, ni po kom osnovu ne mogu biti stranka u postupku, pa je samim tim njihova žalba morala da bude odbačena kao nelegalna.

S druge strane, u listu Danas na Malog se obrušila profesorka privatnog fakulteta Vesna Rakić Vodinelić. Njen tekst u kome tvrdi da Malom nisu pogažena prava njegovi advokati demantovali su argumentima i nespornim činjenicama.

Punomoćnici Siniše Malog naglašavaju da tumačenje delova iz žalbe, ali i pravila postupka u kome prof. Rakić Vodinelićeva nije učestvovala kao stranka, može dovesti do stvaranja pritiska javnosti na Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, koji tek treba da donese konačnu odluku o svim žalbama, pa i o žalbi Siniše Malog i njegovih punomoćnika u ovom postupku.

Dodatno, u svom tekstu prof. Rakić Vodinelićeva, između ostalog, navodi i da joj nije poznata sadržina dopisa Univerziteta u Beogradu na osnovu kojeg se zapravo vodi ovaj postupak. Reč je o dopisu od 11. jula 2014. godine, koji nema minimum propisanih elemenata da bi se smatrao urednim zahtevom za vođenje ovog postupka, a čiju sadržinu čine svega dve rečenice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Jelenko

20.11.2019 21:11

Ceo postupak je nelegalan i ne vodi se po zakonima ove države.

Odgovori 30 0
Luki

21.11.2019 23:01

@Jelenko - Pravda za Malog!

Odgovori 15 0
Mali Djokica

21.11.2019 08:57

Moj mali Siniša Mali nije ništa kriv. On je sposoban i spreman da napiše još nekoliko doktorata. Malo je tako Velikih i Pametnih ljudi. Pravda za Malog. Samo pravda. Pravda će na kraju pobediti.

Odgovori 25 0
luna

21.11.2019 22:57

Sramota

Odgovori 15 0