Ukrajinski ambasador u Beogradu: Verujem Vučiću da Srbija nije isporučivala oružje

Autor: Tanjug

Vesti

26.11.2019

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je danas da za njegovu zemlju "uopšte ne postoji" pitanje izvoza srpskog oružja u Ukrajinu i dodao da nema razloga da ne veruje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija nije isporučivala oružje njegovoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Slobodna Evropa
Oleksandr Aleksandrovič

- U tom smislu, što ne postoje nikakve međunarodne zabrane za isporuku bilo koje vrste oružja Ukrajini iz bilo koje zemlje. Uputio sam zahtev u Kijev, to će trajati. Nisam predsednik Vučić, ne mogu da za par dana odmah sve otkrijem, ali lično nemam razloga da ne verujem predsedniku kada je rekao da Srbija nije isporučivala oružje Ukrajini - rekao je Aleksandrovič za N1.

Istovremeno je čestitao srpskom narodu na, kako je rekao, još jednoj spoljnopolitičkoj pobedi, jer je "još jedna mala zemlja, Nauru, povukla priznanje nezavisnosti Kosova".

Ambasador je naglasio da zna da Ukrajina nije imala vojno-tehnicku saradnju sa Srbijom prošlih godina.

- Kada sam rekao da ne postoji zabrana na isporuku oružja Ukrajini, to je istina, s druge strane, svaka zemlja odlučuje da li želi ili ne želi da sarađuje sa Ukrajinom. Bili bismo zahvalni Srbiji da srpsko oružje završi u Ukrajini - poručio je amabasador.

 

 

Podsetio je i da je u saopštenju ukrajinske ambasade o tom slučaju ocenio da je reč o "provokaciji protiv Ukrajine i Srbije".

- To je očigledno ruska provokacija, da bi diskreditovala i Ukrajinu i Srbiju, uoči narednog sastanka između predsednika Vučića i (ruskog predsednika Vladimira) Putina - ocenio je Aleksandrovič.

S druge strane, napominje, bio je vrlo tužan, pa čak i ljut kada je u medijima čitao, a i slušao od zvaničnika, da se "Ukrajina nalazi na nekoj crnoj listi, pa čak i poređenja sa Islamskom državom".

- Na početku nisam ništa znao za to, još jednom da kažem i naglasim da treba da razumemo ko je agresor, a ko žrtva na istoku Ukrajine. Kada čujem za neku rusku decu na Donbasu, pa to nisu deca, to je ruska vojska, ruski vojnici naoružani do zuba - tvrdi ukrajinski ambasador.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
mila

26.11.2019 20:31

Vučić pažljivo i strateški vodi politiku i štiti interese svoje zemlje.

Milijana

26.11.2019 20:41

Ambasador nema razloga da ne veruje Vucicu!

Fedor

26.11.2019 20:50

Ocigledno je da Srbija nije imala izvoz oruzija u Ukrajnu, jos jedan propao pokusaj domacih izdajnika da nanesu politicku stetu Srbiji.

Mrvica

26.11.2019 20:50

Nema tu šta da se veruje ili ne. Sve je jasno. Srbija poštuje međunarodne sporazume i zakone.