KREĆE ODLUČUJUĆI UDAR NA VUČIĆA ZBOG RUSIJE

Autor: Tanjug

Vesti

27.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predavač na Univerizetu Džons Hopkins u Vašingtonu Edvard Džozef smatra da izveštaj Pentagona o tome da je Srbija intenzivirala saradnju s Rusijom od kada je na vlasti Srpska napredna stranka pokazuje da se "odnos Zapada prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promeniti", posebno, kako navodi, zbog saradnje s ruskim obaveštajnim službama.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Aleksandar Vučić

Po njegovom mišljenju, izveštaj je veoma značajan zato što "zvanično potvrđuje ono u šta se oduvek sumnjalo", a to je, kaže, da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom, "dok istovremeno na unutrašnjem planu nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije, i navodno pokušava da reši pitanje Kosova".

Dodaje da Zapad zna da "Rusija nema nikakvog interesa da kosovsko pitanje bude rešeno”.

- Znamo za poklonjene MIG-ove i druge oblike saradnje, ali činjenica da je to ozvaničeno je važna i sugeriše da je veza simbiotička, odnosno da koristi i Srbiji i Rusiji. Takođe, dovodi u pitanje iskrenost predsednika Aleksandra Vučića, kada kaže da je zainteresovan za članstvo u EU - navodi Džozef u intervjuu za Glas Amerike.
 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
MIG 29

On tvrdi da je izveštaj upozorenje diplomatama koje razgovaraju s predsednikom Vučićem da "pripaze koliko on sarađuje sa Rusijom jer se sada zna da je vlada SAD u potpunosti svesna koliko je duboka i rasprostranjena ta saradnja”.


Saradnja sa ruskim obaveštajnim službama je, po njegovom mišljenju, signal koji se ne sme ignorisati.

- Kad jednom uđete u polje špijunaže i saradnje u toj sferi - to je totalno nekompatibilno sa Zapadom i Evropskom unijom. Jednostavno, ne može se tolerisati i diplomate to ne smeju da ignorišu - rekao je Džozef.

 

 

On kaže da Zapad mora mnogo otvorenije da razgovara s Vučićem i da treba prestane da ga, kako navodi, moli da nađe rešenje za Kosovo i da se na neki način kompenzuje za to.


- Niko ne treba da razmišlja o kompenzaciji za lidera koji ima tako široku saradnju s neprijateljem kao što je Moskva i koji ide protiv sopstvenih građana i ukida im slobode koje im pripadaju - navodi američki analitičar.
RepublikaFoto: pixabay.com
Pentagon


Radio Slobodna Evropa objavila je juče izveštajj Pentagona u kojem se ocenjuje da je Srbija najpopustljivije okruženje na Zapadnom Balkanu Srbija kada je reč o ruskom uticaju i konstatuje da je saradnja SAD sa našom zemljom u oblasti odbrane i dalje komplikovana zbog težnji Srbije da ostane vojno neutralna i da ne pristupa vojnim savezima.

U izveštaju se navodi i da su bilateralni odnosi Srbije i Rusije bili na znatno nižerm nivou pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine.

Tvrde se i da je Rusija, kako bi se suprotstavila međunarodnoj izolaciji koja je usledila nakon pripajanja Krima 2014. godine, počela da pokazuje veće interesovanje za razvoj vojne saradnje sa Srbijom.

Kada je reč o kupovini naoružanja i opreme, navodi se da je od 2012. godine jedino Srbija na Zapadnom Balkanu nabavljala rusko naoružanje i opremu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Vuk

28.11.2019 07:51

Srbija je vojno neutralna i to je politika kojom se oduvek vodila i koja će biti i u buduće. Svaki pritisak na Srbiju je bespotreban, jer Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom.

Dejan

28.11.2019 07:53

Sve je ovo režija Američke duboke držve i ostataka bivše administracije.

Sanja

28.11.2019 08:22

Amerikancima ne odgovara politika predsednika Vučića, koja znači nezavisnu i vojno neutralnu Srbiju.

Stanko

28.11.2019 08:40

Naš predsednik će i ovo prešišati i izaći još jači.