Alarmantni podaci Instituta Batut: Broj HIV zaraženih povećan za trećinu!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

02.12.2019

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine u Srbiji imamo za trećinu više obolelih od HIV virusa nego lani. Od januara do novembra 2019. čak 175 osoba saznalo je da je zaraženo ovim opakim virusom, dok je prošle godine novoobolelih pacijenata bilo 130, najsvežiji su podaci Instituta za zdravstvenu zaštitu Srbije "Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Trenutno u Srbiji živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali infektolozi kažu da je taj broj daleko veći. Ovaj smrtonosni i podmukli virus može da boravi godinama u telu čoveka i da ne daje nikakve simptome, ali zato zaražena osoba može da ga za to vreme prenosi drugima.

Među novoobolelima ove godine bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Čak 89 odsto zaraženih virus dobije putem seksualnih odnosa.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Kneginjić ističe da iz godine u godinu raste broj zaraženih, a muškarci koji imaju seksualni odnos sa drugim muškarcem predstavljaju najrizičniju grupu.

- Od 2010. do 2018. godine registrovano je 1.398 osoba koje su inficirane HIV-om. To je za 51 odsto više u odnosu na period od 2001. do 2009, kada je taj broj bio 921. Ovo nam govori da još nema dovoljno svesti o neophodnosti testiranja na HIV. Ono što takođe predstavlja jedan od većih problema jeste što neke osobe ne poštuju lekarski tretman i na kraju izgube bitku sa ovom bolešću. Sa druge strane, redovno uzimanje terapije daje dobre rezultate. Sa HIV infekcijom se može kvalitetno i dugo živeti samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje virusa - istakla je Kneginjićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading