Vučić Lukašenku: Belorusija nikad nije glasala protiv Srbije, hvala vam na tome

Autor: Republika

Vesti

03.12.2019

08:46 >> 11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja danas posetu Srbiji zvaničnim razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug
Lukašenko i Vučić nakon obraćanja medijima

Nakon prijema u Palati Srbija, dvojica predsednika su razgovarala u četiri oka. Zatim je usledila ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, nakon čega su se predsednici Vučić i Lukašenko obratili medijima.

 

12:27 - Vučić: Nažalost, pored mog sticanja velikog prijateljstva beloruskog naroda i velike pomoći, ja nisam bio u mogučnosti adekvatno da se odužim, i nadam se da vas neću razočarati kada budem u prilici da vam pomognem. Hvala predsedniku Lukašenku na pomoći. Živelo prijateljstvo naših naroda.

12:18 - Lukašenko: Naša je sudbina da letimo uz dva krila, morate da imate dobre odnose sa svim susedima, a što se tiče privrede ja vas molim za saradnju. Ja sam za to da EU ostane celovita, kako bi bila protivteža svetskim silama kao što su SAD i Kina. 

12:17 - Pitanje srpskog novinara o tome koliko lični kotakti pomažu međunarodnoj saradnji dve države

12:12 - Vučić: Migovi su trebali da dolete 1999. godine iz Belorusije u Srbiju, ali naše rukovodstvo na čelu sa Slobodanom Miloševićem u poslednjem trenutku to je otkazalo. Hvala beloruskom narodu i Belorusiji

12:11 - Pitanje beloruskog novinara Vučiću o poseti Lukašenka Srbiji za vreme NATO bombardovanja

RepublikaFoto: Tanjug

12:00 Lukašenko: Želeo bih da zahvalim svom kolegi Aleksandru Vučiću na dobrodošlici. Da nema njegovog požrtvovanja ne bi bilo ovako dobrih odnosa naše dve zemlje. Ako išta, i u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, mi ćemo to učiniti. Srbija je ključni trgovinski partner na Balkanu, i naša razmena je slobodna. Belorusija je za Srbiju iskreni prijatelj. Ali, količina razmene ne odgovara našim potencijalima, što ćemo nadoknaditi zajedničkom saradnjom, u to sam siguran. Želim da zahvalim svom kolegi na konstruktivnim predlozima. Belorusija je prva u svetu po pitanju bezbednosti, a mi to možemo da podelimo sa vama. Ja imam veliko iskustvo što se tiče posete velikog broja zemalja, i vidim da vi ustajete sa kolena i da vi ne možete biti siromašna zemlja. Morate uvek polaziti od svojih interesa jer živimo u svetu u kojem uglavnom nema prijatelja.

RepublikaFoto: Tanjug

11:52 Vučić: Velika mi je čast što sam juče i danas ugostio velikog prijatelja Srbije! Srbija i Belorusija su istinski prijateljske zemlje, naši narodi su bratski narodi. Razgovarali smo o vojnoj saradnji, o povećanju obima trgovinske saradnje. Kada Belorusija nešto proizvodi, ili ako Srbija nešto proizvodi, mi želimo da to nađe svoje mesto i na srpskom i na beloruskom tržištu. Od kada je Lukašenko na čelu Belorusije, ta zemlja nikad nije glasala protiv Srbije. Hvala vam na tome. Nadam se da će ove posete biti češće i da ćemo naći nove puteve saradnje, zarad bolje budućnosti. Imate iskrenog prijatelja, hvala još jedanput.

11:45 Počele izjave za medije

10:20 Počeo sastanak u četiri oka

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

10:13 - Lukašenko se obratio na ruskom jeziku

10: 11- Vučić: Veoma sam srećan što vas vidim u Srbiji i nikad nećemo zaboraviti vašu posetu 1999. godine. Hvala vam na poseti, naša je želja da što češće dolazite. Srpski narod, naglasio je Vučić, voli beloruski narod i poštuje sve štoje Lukašenko uradio i napravio od njegove zemlje. Želimo da sačuvamo najbolje odnose između naših prijateljskih naroda i država. Naši politički odnosi su iskreni, otvoreni i prijateljski i bratski, što se ekonomskih odnosa tiče trgovinska razmena raste. Još mnogo toga možemo da radimo da bi uvećali rekonomsku razmenu do 500 miliona dolara na godišnjem nivou. Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

10:08  Po ulasku u svečanu salu Palate Srbija, Vučić je Lukašenka pozdravio na ruskom 

RepublikaFoto: Tanjug

10:05 Lukašenko u susretu sa ministrima i drugim visokim zvaničnicima Republike Srbije

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

10:02 Intonirane su himne posle čega su predsednici uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu" izvršili smotru i poklonili se zastavi Republike Srbije. 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

10:00 Ispred Palate Srbija stigao Aleksandar Lukašenko

RepublikaFoto: Tanjug

9:56 Stigao Vučić, ministri već postrojeni

9:43 Postrojavanje gardista

Lukašenko je juče doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić. Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Zora

03.12.2019 09:40

Velika cast ugostiti.

uros

03.12.2019 09:50

Predsednik Belorusije Lukašenko je uvek dobrodošao jer je veliki prijatelj Srbije. Srbija i Belorusija imaju dobru bilateralnu i ekonomsku saradnju, građeni na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Bojana

03.12.2019 09:57

Mi nikad ne zaboravljamo koje bio uz nas u teskim trenucima...

Veca

03.12.2019 10:00

Razgovor i druzenje predsednika i dva prijatelja.