Marinković u Stejt departmentu: Predstavićemo naše fakte o Kosovu u Kongresu

Autor: Tanjug

Vesti

07.12.2019

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom u Stejt department za Centralnu i Istočnu Evropu Dejvidom Kostelancikom o unapređenju odnosa između Srbije i SAD i mogućem odblokiranju dijaloga Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Marinković

Marinković za Glas Amerike kaže da je potegnuo pitanje strateškog partnerstva između dve zemlje, ne samo na planu politike, nego i ekonomije.

Imao je sastanke sa članovima Kongresa pretežno iz Republikanske stranke: Stivom Stajversom, kopredsedavajućim srpskog kokusa, Robert Aderholtom, liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevinom Mekartijem, Džonom Vilsonom i Polom Gosarom, koga opisuje kao vrlo bliskog predsedniku Trampu.

Marinković je negirao da je bilo pritisaka da se reši ubistvo braće Bitići, već da su republikanski kongresmeni pričali o ekonomiji.

- Kongresmen Stajvers će doći, nadam se do kraja godine, sa jednom privrednom delegacijom u Srbiju, sa delegacijom poslovnih ljudi, koji žele da investiraju u Srbiji, to su domeni: energetika, vojna saradnja, mogući aranžmani kada je u pitanju kupovina američkog naoružanja to su neke teme koje republikance zanimaju i za koje smo mi spremni da razgovaramo i da unapređujemo. Da diversifikujemo našu energetski politiku i snabdevanje gasom, pošto smo sada potpuno zavisni od ruskog gasa, to su neke ideje i to je strateški plan Srbije.

Navodi da je bilo reči o tome da Srbija želi da sagovornici u Americi, Kongres pre svega, čuju o zločinima OVK.

- Mislim da ćemo to organizovati tokom trajanja Molitvenog doručka, u prvoj nedelji februara. Ja sam o tome razgovarao sa kongresmenom Stajversom, on je vrlo voljan da organizujemo jednu prezentaciju gde ćemo predstaviti informacije i fakte o tome šta se sve dešavalo na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih 10 godina, pogotovo kada je u pitanju uništavanje naše crkvene i kulturne baštine i naravno, stalni, svakodnevni pritisak koji se vrši od strane privremenih institucija i njihovih predstavnika - kazao je Marinković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
goran

07.12.2019 16:06

Treba nam lobi u USA.

Odgovori 10 1