Vučić stigao u Atinu! Grci dočekali predsednika Srbije uz državne počasti

Autor:

Vesti

09.12.2019

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Atinu, gde će sutra i u sredu boraviti u zvaničnoj poseti, tokom koje će se sastati sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirjakosom Micotakisom, sa kojima će razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsednika Srbije na atinskom aerodromu dočekao je zamenik predsednika grčke vlade Panajotis Pikramenos, uz crveni tepih i postrojenu Gardu

U utorak, prvog dana posete, Vučić će se sastati s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, a tom prilikom će biti održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 9, 2019 at 7:41am PST

Istoga dana, gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa "Nove Demokratije", sestrinske partije SNS.

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno kosovski problem

Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je, polovinom novembra, predsednik Vučić kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
vojkan

09.12.2019 16:17

Tako se dočekuje pravi,cenjeni i poštovan prijatelj.

Daca

09.12.2019 16:33

Ocekujemo da od ovog susreta Srbija poboljsaju saradnju sa Grckom.

Dixi

09.12.2019 16:45

Nisam ni sumnjala da ce docek biti kakav dolikuje jednom prijatelju! Dve prijateljske zemlje, dobra saradnja u proslosti, sadasnjosti, a verujem i u buducnosti.

Goca

09.12.2019 17:04

Tradicija dobrih odnosa sa Grckom se nastavlja.