Otkriveno šta je hteo da uradi sa Srbima i Hrvatima! Posle 30 godina isplivao Udbin dosije "Tuđman"

Autor: J. M.

Vesti

10.12.2019

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udbin dosije "Tuđman" ima punih 1.000 strana, a otkriva gomilu nepoznatih detalja o njegovom životu. Tajni dosije Službe državne bezbednosti kaže da je on bi krut i čvrst čovek zainteresovan za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije, suprugu je tretirao kao sekretaricu, a u kancelariji je držao bistu Josipa Broza Tita, kome se do poslednjeg momenta divio. Taj dokument je u nekoliko navrata planski čišćen, a motiv za tako nešto do danas je nepoznanica.

Franjo Tuđman držao Titovu bistu u kancelariji do poslednje trenutka

Na svakom koraku Tuđman je bio okružen doušnicima, njegov stan bio je ozvučen, stoga je služba znala i najsitniji detalj iz njegovog života. Iz dosijea je jasno, kako otkriva portal Express.hr, da je on u stanu neovlašćeno držao oružje, ali i sarađivao s protivnicima režima u inostranstvu.

Tuđman je bio zainteresovan za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije, ne u avnojevskim granicama nego u granicama sličnima onima koje je Maček postigao Banovinom Hrvatskom. Naime, osim podele Bosne i Hercegovine, kod njega se vidi i namera razmene stanovništva - Srbi se sele prema srpskim prostorima, Hrvati prema hrvatskim, a muslimani, odnosno Bošnjaci, i ne spominju se, otkriveno je u dosijeu.

Prvi hrvatski predsednik je sa Milanom Milkovićem iz američkog grada Klivlend 1970. u svom zagrebačkom stanu vodio vrlo zanimljiv razgovor.

- Tada je istakao da u Hrvatskoj vlada vojno-policijski aparat, pretežno sastavljen od Srba, što je razlog iseljavanja Hrvata jer narod u takvom aparatu ne vidi svoju, nego tuđu vlast. Prema Tuđmanu, HSS je učinio veliku grešku što nije proglasio NDH u vreme puča u Beogradu, što je do 1943. vodio politiku na strani Nemačke, a onda se okrenuo na stranu saveznika. Smatra da nije bilo sve negativno u NDH. Prema njegovom uverenju, prilikom stvaranja nove NDH trebalo bi podeliti Bosnu i Hercegovinu - piše hrvatski portal.

Smatrao je da bi granicu trebalo da čine reke Bosna i Neretva, kao i da bi sav pravoslavni živalj zapadnih delova trebalo preseliti. Samostalnost Hrvatske bila mu je imperativ.

Tuđman je bezuspešno pokušao da sina Miroslava upiše u Školu rezervnih oficira JNA u Bileći 1970. godine, stoji u dokumentu službe. Njegova supruga Ankica, koja se u dosijeu retko pominje, i u braku je nastavila da bude Tuđmanova sekretarica, arhivarka, osoba koja mu šalje poštu, sređuje biblioteku...

Zanimljivo je da se Tuđman divio Josipu Brozu Titu i da je njegovu bistu do kraja života držao u svom radnom prostoru. Poslednja beleška u dokumentu službe sastavljena je 24. novembra 1989. godine, tada je hrvatski predsednik kažnjen sa 200 dinara jer je posedovao brovning pištolj bez dozvole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading