HRVATSKA OSVETA: Srpskom heroju 15 godina

Autor:

Vesti

27.09.2017

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati su osudili Kapetana Dragana na 15 godina robije bez ijednog valjanog dokaza!

RepublikaFoto: Tanjug/M. STRMOTIĆ
Velika nepravda: Trenutak izricanja presude Kapetanu Draganu (desno)

Odbrana srpskog heroja, koji je sa svojim jedinicama, poštujući sva pravila rata, branio Srbe u Kninu, tvrdi da je jučerašnja odluka Županijskog suda u Splitu čin opresivnog fašističkog progona nad Srbima, dok sagovornici Srpskog telegrafa dodaju da je Hrvatska sramnom odlukom da osudi potpuno nevinog čoveka potvrdila da je spremna na sve u sumanutoj težnji da se osveti Srbiji.

Šešelj: Srbija da povuče ambasadora iz Zagreba

IZREŽIRAN PROCES

Suđenje Draganu Vasiljkoviću započeto je pre godinu dana, a on je od početka odbacivao krivicu za svaki od zločina koji mu se pripisuju. Kep je u više navrata navodio da je žrtva montiranog političkog procesa i da mu je oduzeto 12 godina života, koliko je proveo u pritvoru u Australiji i Hrvatskoj.

Vasiljkovićev advokat Dragan Palibrk okarakterisao je presudu kao katastrofalnu i političku.

- Smatram da je osuđen zato što nije hteo lažno da tereti Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svedočio u skladu sa istinom - rekao je Palibrk.

S njim je saglasan i lider radikala Vojislav Šešelj.

- Odluka hrvatskog suda je sramna i osvetoljubiva. Taj sudski postupak je od početka izrežiran i brutalan, uz kršenje svih elementarnih pravnih principa. Protiv Kapetana Dragana ustaške vlasti nisu imale dokaza ni za jednu optužbu, čovek je osuđen potpuno nevin i ovo je okrenuto i direktno protiv Srbije. Zato moramo hitno da povučemo ambasadora iz Zagreba, Vučić da otkaže zakazanu posetu i da ni za pedalj ne popustimo oko granica na Dunavu - kaže Šešelj.

ZA ŠTA JE OSUĐEN

- da je postupao protivno odredbama Ženevske konvencije
- da je tokom juna i jula 1991, a zatim i februara 1993, u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljenike
- da je jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu
- da je organizovao napad i zauzimanje naselja Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac, kada je bilo pljačkanja imovine i ubijanje civila

IZBEGLI ODŠTETU

Advokat Toma Fila uveren je da je reč o osveti Kapetanu Draganu, ali i Srbiji.

- Ovo je klasična osveta Hrvata! Ne bi preživeli bruku da su ga oslobodili, a u tom slučaju trebalo bi i da mu isplate odštetu u milionima evra. Njemu se, međutim, računaju sve godine pritvora, tako da bi trebalo da odleži još od dve do tri godine.

HRONOLOGIJA

- Vasiljković u pritvoru u zatvoru u Australiji od januara 2006.
- 3. februara 2009. njegova žalba protiv izručenja Hrvatskoj odbačena na Federalnom sudu Australije
- 2. septembra 2009. isti sud zaključuje da Vasiljković ne bi imao pošteno suđenje u Zagrebu i naređuje njegovo oslobađanje
- dva dana kasnije Kep izlazi iz zatvora u Sidneju
- australijska vlada se žalila na odluku o oslobađanju
- odluka o oslobađanju je oborena, doneta nova da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj, ali policija mu gubi trag
- uhapšen 12. maja 2010, nakon 43 dana, koja je proveo u bekstvu
- 16. novembra 2012. vlada Australije i premijer Džulija Gilard odlučuju da se Vasiljković izruči Hrvatskoj
- 9. jula 2015. izručen Hrvatskoj, u pritvoru je od tada

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading