Stefanović: Nema izbora u martu, a kada će biti odrediće predsednik

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.12.2019

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori neće biti u martu, a da li će biti u aprilu ili maju, odrediće predsednik Republike, kaže predsednik Komisije za poboljšanje izbornih uslova i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Nebojša Stefanović

- Najkasniji datum za održavanje izbora po Ustavu i zakonu je 3. maj, što je određeno u odnosu na prethodno konstutuisanje skupštine 3. juna 2016. godine - rekao je Stefanović, koji je i potpredsednik SNS.

Stefanović je naveo da predsednik Republike određuje datum održavanja izbora i da može i ranije da ih raspiše, ali želi da pruži priliku da se sve implementira što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu i da se primene svi standardi.

- Hteli smo da da izađemo u susret ne samo svim zahtevima opozicije, nego i svemu onome što su predložili stručnjaci nevladine organizacije, ne iz slabosti nego jer želimo fer utakmicu i da pobedimo tako što ćemo pokazati da Srbija hoće da glasa za one koji nešto rade i stvaraju, za one koji se trude da imamo više infrastrukture, povećanje penzija plata, da svake godine gradimo nove vrtiće i škole, i da ne može da pobedi ideja koja podrzumeva da se nešto ruši, pali da se lome stakla, da se blokira rad. Siguran sam da u takvoj utakmici gradjani Srbije hoće da se opredele za program koji nudi bolju Srbiju i kvalitetniji život - rekao je Stefanović.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Lideri Saveza za Srbiju

Kao predsednik Komisije za poboljšanje izbornih uslova, Stefanović se osvrnuo na reforme koje su sprovedene u toj oblasti, poput uređenja biračkog spiska, u koji će se birači sada upisivati direktno iz matične knjige rođenih po navršenoj 18. godini, odnosno ispisivati nakon smrti, kao i obuke stalnog sastava kontrolora.

- Još jedna od novina jeste da će svako nakon izbora moći elektronski da proveri da li je njegovo biračko pravo zloupotrebljeno u slučaju da nije izašao na glasanje - dodao je on.

Stefanović je rekao i da su juče usvojeni zakoni koji se tiču izmena zakona za finansiranje političkih stranaka, zakon o javnom preduzećima koji će se primenjivati doslovno i neuporedivo bolje nego što je to bilo 2012. kada smo, navodi, "imali sramne kampanje protiv opozicije".

Svako će nakon izbora elektronski moći da proveri da li je došlo do zloupotrebe biračkog tela

- Založili smo se za to da nema zloupotrebe javnih resursa, službenih automobila, kampanje u radno vreme. Toga neće biti, a Agenciji za borbu protiv korupcije omogućili smo veći kapacitet, oštrije kazne i kraće rokove odlučivanja - istakao je ministar.

Stefanović, osvrcući se na tvrdnje opozice da su užasni izborni uslovi, naglasio da je to ono što su nam ostavili, a "mi od 2012. nismo promenili apsolutno ništa što se tiče izbornih uslova".

- Želeli smo da pokažemo veći demokratski kapacitet nego što imaju oni, obezbedimo utakmicu u najboljoj demokratskoj atmosferi - rekao je on.

Podseća da će biti urađene i promene u REM-u i da su sve to bili zahtevi opozicije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Anna

14.12.2019 11:36

Predsednik Srbije poštuje Ustav i Zakon, tako da samo raspisuje izbore kada je to po zakonu određeno. Opozicija da poštuje svoju državu, poštovala bi i Ustav i Zakon, a ne bi protivpravno bojkotovala izbore jer ne želi da poštuje volju naroda, a ne bi ni zastavam razvaljivala vrata Skupštine gde legitimno može da uđe.

Verica

14.12.2019 11:39

Ipak se zna da ce biti nadpolovicna pobeda SNS na izborima 2020.godine kao i na narednim izborima.

Milan

14.12.2019 11:39

Predsednik ce raspisati izbore i odredice datum kao sto je po zakonu i ustavu!

Miki

14.12.2019 11:47

Izbori ce biti odrzani kad bude vreme za to, a opozicija bi mogla da duboko preispita sebe da li to sto cini donosi koristi gradjanima Srbije ili ne, mada su do sada dokazali da ih gradjani ne zanimaju, ali ako hoce na izbore opozicija treba i zna da narod bira, a opozicija svakim danom gubi svoje glasace.