PROMENE U PROSVETI: U Skupštini usvojeni zakoni o obrazovanju

Autor: Tanjug

Vesti

27.09.2017

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji treba da predstavlja "krovni zakon" i temelj kvalitetnog obrazovanja.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Taj zakon treba da omogući da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva i da obezbedi veću autonomiju ustanovama u obrazovanju.Tim zakonom predviđeno je da ministar bira direktore škola što je naišlo na kritike poslanika opozicije.

Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije ministar prosvete Mlade Šarčević je kazao da su njime predviđene visoke kompetencije u izboru direktora čije imenovanje ministar na kraju verifikuje.

Direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju odlaziti sa 65 godina.

Predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

Zakonom je propisana i odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.

Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati kroz sve nivoe obrazovanja.

Usvojen zakon o visokom obrazovanju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o visokom obrazovanju koji, izmedju ostalog, predvidja da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo, što bi trebalo da omogući kvalitetniji proces akreditacije.

Proces akreditacije do sada je obavljala Komisija za akreditaciju. Nacionalno akreditaciono telo finansiraće se iz prihoda od naknada za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova. To telo podnosiće izveštaj o svom radu Vladi jednom godišnje, a izuzetno na zahtev Nacionalnog saveta i Ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading