Brnabić: Bankrot i zarobljeni mediji, tako je izgledala Srbija kada je Đilas otišao sa vlasti

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.12.2019

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u autorskom tekstu za briselski portal Euroaktiv da je za fer izbore potrebno učešće svih aktera kako bi oni predstavili svoj program i tako pružili građanima mogućnost stvarnog izbora i istakla da Srbija želi da ima slobodne i fer medije.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ana Brnabić

Dodaje da su se oni politički akteri koji tvrde da su iz izbornog procesa isključeni, zapravo sami isključili, uprkos naporima vlasti da ispuni želje opozicionih partija.

Brnabić je navela da u izbornom periodu tenzije mogu biti visoke i u ime vlade i građana zatražila da se svi akteri ponašaju onako kako taj demokratski proces zaslužuje.

- Ne smemo da povećavamo te tenzije, već da objasnimo šta je to što nas povezuje - navela je Brbabić.

Dodala je i da Srbija ulazi u izbornu godinu 2020. i da je normalno da dođe do intenziviranja retorike političkih stranaka.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Brnabić je navela da je proces reformi i priprema za ulazak u EU mnogo vredniji za srpsko društvo od datuma članstva.

- Nećemo hrliti da se pridružimo dok zaista ne budemo spremni i sposobni da se pridružimo. Želim da i EU i naši građani imaju poverenja u budućnost unutar EU - rekla je ona i dodala da oni koji se ne slažu sa ambicijom Srbije da postane članica EU treba da budu iskreni u svojim namerama.

Članstvo u EU je strateški cilj Srbije, naglasila je premijerka i dodala da je vlada nepokolebljiva u nameri da sprovede sveobuhvatne reforme neophodne za članstvo u Uniji.

Brnabić: Srbija je bila na korak od bankrota

- Još toga treba uraditi, ali smo dosta postigli u poslednjih nekoliko godina. Reforme sprovedene uz podršku EU i MMF već daju rezultate, iako i dalje rešavamo pitanja zaostala od prethodnih vlada. Srbija je bila na korak od bankrota - napomenula je Brnabić.

Stotine hiljada ljudi je izgubilo posao, a prema rečima predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, Dragan Đilas i drugi koji su imali moć, zarobili su medije, kaže Brnabić.

- Tako je izgledala Srbija kada su Dragan Đilas i drugi članovi Saveza za Srbiju otišli s vlasti - navela je Brnabić i istakla da Srbija više nije takva zemlja.

Plate su više, nezaposlenost je na istorijskom minimumu, Srbija je prva u svetu po obimu stranih grinfild investicija u odnosu na veličinu ekonomije, 44. na Duing biznis listi Svetske banke, kaže Brnabić.

Govoreći o medijima, premijerka je navela da Srbija želi da ima slobodne i fer medije, a da se vlada ne krije od teških pitanja i da je transparentna i odgovorna.

Kaže da se posvećenost vlade postojanju slobodnih medija vidi i kroz pregovore o dolasku Euronews-a u Srbiju.

Brnabić: Stojim uz bilo kojeg novinara

Dodaje i da se naslovna strana magazina NIN, sa snajperom koji je uperen u predsednika Aleksandra Vučića, još jedan jasan dokaz atomosfere u medijima. Brnabić je u autorskom tekstu navela i da je napad na novinara Milana Jovanovića procesuiran i da je suđenje počelo i podseća da se lično sastala s njim kako bi poslala jasnu porku da su sloboda medija i sloboda govora vrednosti koje su nesporne. Jednostavno nije tačno, istakla je ona, da vlada nije otvorena i odgovorna prema nacionalnim medijima.

- Stojim uz bilo kojeg novinara koji je napadnut dok je obavljao svoj posao, kao što sam stajala iza našeg javnog servisa, RTS, kada su u njihovu zgradu tokom protesta opozicije upali demonstranti, noseći motornu testeru i vešala - rekla je Brnabić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Vitki

18.12.2019 17:59

Prava slika!

Vitki

18.12.2019 18:00

Djilasova slika!

Ela

18.12.2019 18:29

Izgledala je Jos Gore!

DIDI

18.12.2019 22:08

Djilas je majstor za propast.