Popović: Sačuvajmo Ostrog i srpske svetinje

Autor: Republika

Vesti

19.12.2019

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović je danas, na najveću srpsku slavu, Nikoljdan, poslao najsnažniju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i sunarodnicima u Crnoj Gori, koji u subotu, 21. decembra u Nikšiću, na velikom Crkveno-narodnom saboru, kako ističe, brane od otimanja Ostrog, Svetog Vasilija Ostroškog i sve srpske svetinje u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Nenad Popović

- Režim u Podgorici priprema teren da Skupština Crne Gore usvoji zakon kojim će biti legalizovano otimanje naših manastira i svetinja u Crnoj Gori. Time se nastavlja bestijalni progon Srpske Crkve i svega što se zove srpsko u toj staroj i ponosnoj državi, nastaloj na temeljima pravoslavlja, junaštva, kosovskog zaveta i hrabrosti Obilića - naveo je Popović u izjavi za javnost.

- Taj najgori antisrpski režim, koji se posle ustaške NDH pojavio na prostorima Balkana, želi, i to baš u ovoj godini, kada čitavo srpstvo slavi osam vekova autokefalnosti naše Crkve, da zatre svetosavlje u zemlji rođenja Stefana Nemanje - tvrdi Popović.

Taj režim, smatra on, koji je mimo narodne volje uveo Crnu Goru u NATO pakt, vojni savez koji je građane Crne Gore besomučno bombardovao, "sada proganja srpsko pismo, jezik i kulturu, srpske pisce, nastavnike i profesore". 

- I ne samo to, već sprečava svakoga ko se izjašnjava Srbinom da radi u javnoj upravi. Sve ovo ukazuje da vlasti u Crnoj Gori sprovode svojevrstan identitetski genocid nad našim narodom, a kruna toga je agresivno obrušavanje na Srpsku Crkvu, znajući da je ona najvažniji i najjači duhovni oslonac narodu i istinski čuvar identiteta i svetosavskog nasleđa Crne Gore - naveo je predsednik SNP.

Zbog toga je, prema njegovom mišljenju, ovo trenutak kada se mora prekinuti ćutanje države Srbije i njenih institucija o ovom pokušaju jednog od najsnažnijih udara u istoriji na naš narod i na našu crkvu. 

- Mi, ova generacija Srba i Srbija, ne smemo dozvoliti da se pred našim očima otima Ostrog i Sveti Vasilije, i da se predaje nekakvim raspopovima koji se proglašavaju takozvanom Crnogorskom pravoslavnom crkvom. Tom režimu moramo konačno da kažemo da se sa ovim pitanjem ne sme igrati i da je ovo naša crvena linija - naveo je je Popović.

Sada moramo, istakao je on, svi da podržimo naš narod u Crnoj Gori i da sačuvamo naše svetinje, jer "ako danas dozvolimo da nam otimaju Svetog Vasilija i njegov Ostrog, sutra će nam uzeti i Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, Devič i sve svetinje na Kosovu".

- I neće se zaustaviti sve dok Srbi na Balkanu i njihova matica Srbija, koja se danas ponovo diže, jača i obnavlja, ne budu konačno urušeni i poniženi - zaključio je Popović.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading