SINOD SPC: Pozivamo poslanike u CG da ne glasaju za Zakon o slobodi veroispovesti

Autor: Tanjug

Vesti

24.12.2019

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sinod SPC uputio je u utorak podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu četiri eparhije u Crnoj Gori da nastave odbranu svojih verskih prava. Poslanike te zemlje su pozvali da ne glasaju za predloženi zakon o slobodi veroispovesti.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Podrška je upućena eparhijama crnogorsko-primorskoj, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj, a povodom najovijih dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa najavljenim usvajanjem Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica.

U sinodskom saopštenju ponovljen je stav Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, protiv predloženog zakona kojim, kako se navodi, predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

- Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog Zakona, apelujemo na poslanike u skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog - navodi se u saopštenju.

Sinod je podržao inicijativu mitropolita Amfilohija upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi Zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading