Vučić otvorio Ipsilon krak Koridora 10: Uradili smo veliku stvar za ljude koji žive u Subotici

Autor:

Vesti

27.12.2019

11:18 >> 11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Subotici je danas otvorena obilaznica oko tog grada, odnosno poslednja deonica Ipsilon kraka Koridora 10, koji će povezati granični prelaz Kelebija sa autoputem Horgoš - Novi Sad i značajno rasteretiti saobraćaj kroz Suboticu.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

- Dobrodošli na otvoranje puta Ipsilon kraka, nikada nisam razumeo značaj, zašto Ipsilon, video sam da piše, ali sam tek sada shvatio o čemu je reč. Mnogo sam srećan što sam u Subotici, što smo uradili veliku stvar za ljude koji žive u ovom gradu. To je olakšanje za subotički budžet, neće morati da popravljaju asfalte svake godine. S druge strane povezali smo se još bliže sa našim iskrenim prijateljima Mađarskom. Posle izgradnje pruge bićemo još bolje povezani i tu ne mislim samo na saobraćaj, već i da se približimo kao narodi i da baštinimo zajedničku budućnost - rekao je Vučić obraćaju ći se prisutnima.

Deonica ima 12 kilometara, a ceo Ipsilon krak, čija izgradnja je započeta još 1999. godine, dug je 24 kilometra.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Velika stvar za Subotičane

Svečanosti povodom završetka izgradnje obilaznice prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, kao i predstavnici lokalne samouprave i izvođači radova.


Vučić je, po dolasku na lokaciju, primetio da je nova saobraćajnica mnogo značiti za ljude u centru Subotice, da će rasteretiti centar tog grada, ali i da će bolje povezati Srbiju i Mađarsku.

- A mi veće prijatelje u okruženju teško da možemo da imamo, oni su nam možda najbliži prijatelji -konstatovao je Vučić.
RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ


Državni sekretar u Ministarstvu građevine Imre Kern preneo je predsedniku da je do sada kamionski saobraćaj išao kroz centar Subotice, oko 150.000 kamiona godišnje, dolazilo je do oštećenja ulica, pa je asfalt često morao da se "presvlači".

Obilaznica je otvorena pošto je završena izgradnja poslednje deonice duge 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

U završetak izgradnje Ipsilon kraka uloženo je oko 2,8 milijarde dinara.

O platama lekara i Đilasovoj izjavi

- Plata lekara opšte prakse bez dana staža i dežurstava su između 77 i 97.000. To ne može da se uradi za 6 meseci... Pa ako ljudi hoće da se vrate na njihovo slavno vreme, nemaju ni plan, ni program... Što nisu digli plate i penzije u vreme kad su bili na vlasti 12 godina... Za to je potreban trud i rad, nije to palo s neba... - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara koji su podsetili na izjavu Dragana Đilasa da su "plate lekara od 700 evra male i da će biti bolje za 6 meseci kad ovi odu s vlasti".


Ipsilon krak je obilaznica oko Subotice koja povezuje granični prelaz Kelebija sa autoputem Horgoš-Novi Sad.

Ukupno je za 26 godina, od 1990. do 2016. rađeno, ali ne i završeno, 11 kilometara puta na Ipsilon kraku.

Veći deo radova koji su izvođeni ranijih godina morali su u potpunosti ponovo da se rade, jer nisu bili kvalitetno urađeni, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukrure.

Vlada Srbije i resorno ministarstvo su preuzeli su poslove u vezi sa završetkom Ipsilon kraka u drugoj polovini 2016. godine, kada je definisan koncept završetka projekta u fazama, u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

U 2017. izgrađeno je i pušteno u saobraćaj ukupno 6,5 kilometara puta na Ipsilon kraku (1,5 km u martu i pet km u avgustu), u koje je uloženo ukupno 322 miliona dinara.

U 2018. izgrađeno je 5,5 kilometara puta, deonica od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, u koje je uloženo 780,9 miliona dinara, čime je do decembra 2018. u saobraćaj ukupno pušteno 12 kilometara puta na Ipsilon kraku.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ove godine radilo se na završetku izgradnje i poslednje deonice dužine 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

Radovi na poslednjoj deonici su započeti u aprilu 2019. godine, a ukupna vrednost tih radova je 1,73 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Miki

27.12.2019 11:29

Obilaznica oko Subotice ce rasteretiti saobracaj u Subotici.

Odgovori 12 0
Vidan

27.12.2019 11:30

Gradjani su ponosni

Odgovori 12 0
Lala

27.12.2019 11:33

Ovaj covek ne spava nikad. Svasta je uradio. Ostali ne mogu da mu pridju.

Aca

27.12.2019 11:53

Velika stvar za Suboticu,Mađarsku i dalje ka severu EU.Olakšana komunikacija je ono što se čeka decenijama!

Odgovori 11 0