Dačić: Očekujemo nova povlačenja priznanja Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

07.01.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će i u 2020. godini nastaviti borbu za očuvanje svog teritorijalnog integritet i suvereniteta, borbu za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije, ali i za povlačanje priznanja nezavisnosti KiM, poručuje šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

- Očekujem da će još država povući priznanje tzv. Kosova - poručuje Dačić i najavljuje nastavak diplomatske protiv ulaska Kosova u međunarodne institucije i organizacije.

- Uz nastavak evropskih integracija, koliko je to moguće, u ovim uslovima kada sama EU još traga za tim modalitetima - rekao je Dačić za Tanjug.

Pored toga, radiće se na uspostavljanju što boljih odnosa sa najznačajnijm zemaljama sveta, ne samo sa Rusijom i Kinom, već i sa SAD, Francuskom, Nemačkom ,Velikom Britanijom, uz politiku zadržavanja dobrih odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima širom sveta, dodaje Dačić.

Kako je reč o regionalnoj saradnji, važno je, kaže, da svi u regionu dele uverenje da smo zajedno jači i da možemo da postignemo mnogo više ukoliko tražimo zajedničke interese.

- Svakako da se nećemo složiti oko svega, ali zajednički interes je da gledamo u budućnost - podvukao je Dačić.

On kao poseban prioritet, s obzirom na situaciju u Crnoj Gori, ističe pomoć srpskom narodu koji tamo živi, kao I pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na pitanje kakvi su izgledi u borbi za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti, Dačić je istakao da će svakako biti još zemalja koje će povući priznanje.

- Važno je da je da su povlačenja priznanja promenila poziciu Srbije. Kada smo krenuli u taj proces, 113 zemalja je priznavalo Kosovo. Danas 93 zemlje priznaju Kosovo, a za većinu u UN je potrebno 97 - rekao je Dačić.

On ističe da Kosovo ne priznaje 95 zemalja, da je pet država u "fluidnom statusu", odnosno imaju različite odluke o različitim temama i da takozvano Kosovo nema većinu u Generalnoj skupštini UN.

Ne otkriva koje bi zemlje mogle da povuku priznanje Kosova, ali poručuje:

- Biće, svakako da će biti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading