Vučić, Putin i Erdogan otvaraju "Turski tok": Predsednik Srbije putuje u Istanbul

Autor:

Vesti

07.01.2020

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prisustvovaće u Istanbulu svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" i to rame uz rame sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Bugarske Bojkom Borisovim.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Vučić i Putin

U saopštenju kabineta predsednika Srbije navedeno je da će boravak u Istanbulu Vučić iskoristiti za odvojene sastanke sa ruskim predsednikom, što će biti njihov 18. susret.

VIŠESTRUKA KORIST

Ministar energetike Aleksandar Antić, koji će biti u Srpskoj delegaciji, koja danas ide put Istanbula, za naš list kaže da ovaj poziv Vučiću i našoj delegaciji pokazuje uvažavanje koje Srbija ima i kvalitet odnosa između Srbije i Turske, a pre svega dobre lične odnose Erdogana i Vučića.

- Takođe je i još jedan znak koliko je Srbija značajna za taj čitav projekat, uzimajući u obzir da se gasovod nastavlja preko Bugarske i Srbije ka Mađarskoj i centralnoj Evropi. Istovremeno, ovo je i potvrda priznanja za ono što je Srbija uradila na razvoju tog projekta na svojoj teritoriji, uzimajući u obzir da je u skladu sa rokom Srbija izvršila polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom u dužini od 403 kilometra - naglasio je ministar.

RepublikaFoto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Aleksandar Antić

17

puta dosad su se sastali Vučić i Putin

Antić ističe da je projekat "Turski tok" izuzetno važan za našu državu.

- Zato što Srbija dobija novi pravac snabdevanja gasom, čime povećava svoju energetsku bezbednost, ali i jača svoju ulogu na gasnoj mapi Evrope, s obzirom na to da će prvi put postati tranzitna zemlja, na osnovu čega će imati i značajne finansijske prihode - naveo je Antić.

Istakao je i da će ovo biti prilika da predsednik Vučić sa predsednicima Erdoganom i Putinom razgovara i o drugim pitanjima važnim za Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Dušan Bajatović

POHVALE SRBIJI

Krajem decembra Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa", izjavio je da je u Srbiji postavljeno 403 kilometara cevi u okviru "Turskog toka".

- Podbušen je Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi. Cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama. Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor - naveo je Bajtović.

 

 

Prvi čovek "Srbijagasa" istakao je da je Srbija dobile pohvale za radove na izgradnji ovog gasovoda.

- Naši savetnici su rekli da smo na ovom poslu bili tri puta efikasniji u izradi ovog projekta od vodećih evropskih kompanija - rekao je direktor "Srbijagasa".

ČINJENICE

- Rusija je 6. januara zvanično počela da šalje gas Bugarskoj, Grčkoj i Severnoj Makedoniji putem novog gasovoda "Turski tok"
- Rusija gradi "Turski tok" i radi na udvostručenju kapaciteta gasovoda "Severni tok", kojim gas šalje preko Baltičkog mora u Nemačku u sklopu planova da zaobiđe Ukrajinu ka evropskom tržištu
- Ruski "Gasprom" počeo je da šalje oko tri milijarde kubnih metara gasa Bugarskoj putem "Turskog toka" 1. januara zamenivši dotadašnju rutu preko Ukrajine i Rumunije
- "Gasprom" je prošle godine isporučio oko tri milijarde kubnih metara gasa Grčkoj i oko 500.000 miliona Severnoj Makedoniji

- Rusija gradi "Turski tok" s dva cevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje

- Prvi cevovod je namenjen Turskoj, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske

Istraživački novinar Marko Matić ocenjuje da poziv predsedniku Srbije da prisustvuje svečanom otvaranju "Turskog toka" predstavlja veliko priznanje za Srbiju i potvrdu značaja koji naša zemlja ima u regionu.

- To je ujedno najbolja potvrda da je politika saradnje sa velikim silama i zemljama regiona, koju promoviše i zastupa predsednik Vučić, jedina ispravna politika koja našoj zemlji može da obezbedi dugoročnu stabilnost i ubrzan ekonomski razvoj. Upravo zbog toga Srbija je danas prepoznata kao pouzdan, predvidljiv i veoma poželjan partner za realizaciju svih značajnijih projekata u našem regionu i širem međunarodnom okruženju - naglasio je Matić za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
BozaB

07.01.2020 18:55

Predsednik ce uvelicati ovaj vazan dogadjaj svojim prisustvom.

BozaB

07.01.2020 18:57

Predsednik ce uvelicati ovaj vazan dogadjaj svojim prisustvom.

Vanja

07.01.2020 19:19

Izuzetno vazan projekat za nasu zemlju,uz energetsku bezbednost imacemo jos mnogo benefita a sigurna sam da ce predsednik Vucic iskoristiti ove susrete za dodatni politicki dijalog sa velikim liderima

Damir

07.01.2020 19:25

Srbija će od ovog gasovoda imati višestruke koristi i što je najbitnije,pokazala se kao zemlja koja je odgovorna i spremna za sve velike investicije i ulaganja.