PREDSEDNIK VUČIĆ O ZNAČAJU TURSKOG TOKA: Bez gasa Srbija je propala zemlja, to ne sme da se desi!

Autor: Tanjug

Vesti

08.01.2020

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Otvaranje "Turskog toka" je od ogromnog značaja za Srbiju, time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti", poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da građani Srbije treba da budu ponosni i zadovoljni.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je u Istanbulu, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja deonice "Turskog toka", rekao za RTS da se na tom projektu radilo mnogo godina, a od 2014. i formalno.

- Za Srbiju je ovo od ogromnog značaja. Bukvalno time gradimo arterije i vene naše energetske bezbednosti i naše energetske budućnosti. Imamo 403 kilometra gasovoda kroz Srbiju, četiri merne stanice, jednu kompresorsku. Imaćemo važan objekat u opštini Žabari - rekao je Vučić.

On je dodao da očekuje da Bugarska svoju deo posla završi do kraja maja, te da dva-tri-cetiri meseca nakon toga potekne gas.

- Posle toga ćemo razvijati sekundarnu mrežu. Južno od Leskovca nemamo gas, a za nova postrojenja nam treba. Moramo da radimo i za Toplički, Rasinski, Zlatiborski okrug da bismo mogli da dovodimo važne investitore - napominje Vučić.

Srbija, kako kaže, ne sme da ostane bez gasa.

- Bez gasa je Srbija propala zemlja, staje naša industrija. Trošimo po 300, 400 miliona kubika gasa više nego prošle godine. Tom brzinom raste proizvodnja u našoj zemlji. Mi ne smemo to sebi da dozvolimo - rekao je Vučić.

 

 

Ukoliko Srbija popuni svoje gasne kapacitete, oko 13 milijardi kubika gasa, za sedam-osam godina moći će da kroz naplatu tranzita gasa povrati novac sav uloženi u gasnu infrastrukturu, kaže predsednik.

Odgovarajući na pitanje da li se može odoleti političkim pritiscima zbog izgradnje gasovoda, Vučić je ukazao da su gas i nafta oduvek bili sredstvo političke borbe.

- Mi moramo da se borimo za svoju zemlju, mi nismo Rusi ili Kinezi pa da se suprotstavljamo bilo kome na svetu. Mi smo mali, zato smo tražili način kako da se provučemo kroz iglene uši a da napravimo najbolje moguće za Srbiju - napominje Vučić.

Ukazujući da nema ništa protiv diverzifikacije gasnih izvora, Vučić je rekao da je u ovom trenutku ruski gas najpovoljniji.

- Nikakvih problema u trgovini nismo imali - naveo je on.

Srbiji je, kaže, u Istanbulu ukazano poštovanje i zbog toga, dodaje, građani treba da budu ponosni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
runekid64

08.01.2020 20:09

Prisustvo srpskog predsednika na otvaranju ovako vaznog projekta kao sto je Juzni tok je izuzetno vazno.Ovakvi susreti daju jos veci vetar u ledja, jer imati za prijatelje Rusiju i Tursku nije mala stvar.

ivan

08.01.2020 20:10

Kada bude dosao gas do Srbije bice mnogo bolje i za drzavu i za nase gradjane Srbije...

Milica

08.01.2020 20:15

Zaista znacajan trenutak za Srbiju!

BozaB

08.01.2020 20:55

Za nas je Turski tok od ogromnog znacaja jer nam obezbedjuje kvalitetan gas po povoljnim cenama.