Rat u opoziciji zbog šanse da uđu u parlament: Poklaše se i zbog cenzusa!

Autor:

Vesti

13.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto omogućilo bi većini opozicionih stranka da preskoče skupštinski prag i dobiju poslanike na narednim izborima. Naprednjaci bi ovom promenom najviše izgubili, međutim, opozicionari koji su tražili bolje izborne uslove ovu ponudu vlasti iskoristili su kao priliku za prepucavanje i međusobno optuživanje.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Savez za Srbiju

Tako je pokret "1 od 5 miliona", koji rame uz rame sa Savezom za Srbiju vodi višemesečne proteste, iskoristio priliku da isproziva Trifunovića, Živkovića i Macuru.

- Izgleda da je Deda Mraz Sergeju Trifunoviću, Zoranu Živkoviću i Tatjani Macuri doneo novogodišnji poklon u vidu smanjenja izbornog cenzusa na tri odsto. Podsećamo potpisnike Sporazuma sa narodom, u koje spadaju i Pokret slobodnih građana, Nova stranka i Stranka moderne Srbije, da smanjenjem izbornog cenzusa neće pobediti Aleksandra Vučića, već će uništiti zajedništvo i jedinstvo koje su građani na ulici gradili više od godinu dana - navodi se u saopštenju.

NE MOŽE BEZ VUČIĆA

U sličnom tonu reagovao je i prvi šef SZS i lider Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas:

- Vučić razmišlja o smanjenju cenzusa kako bi u parlament ubacio svoju opoziciju jer to ne bi mogao sa cenzusom od pet odsto, bez obzira na to koliko im glasova dodao. Bolje bi bilo da cenzus spusti ne na tri, nego na jedan odsto, da bi svi "opozicionari" kojima je otvorio sve medije, možda, došli do cenzusa.

Đilas: Vučić razmišlja o smanjenju cenzusa kako bi u parlament ubacio svoju opoziciju

PSG: Vlast može da spušta cenzus, ali PSG svoje kriterijume neće spuštati

JOVANOVIĆ: Podržaću promenu kako bi Jeremić, Đilas i Obradović samo mogli na izbore

1 od 5 miliona: Izgleda da je Deda Mraz Trifunoviću i Živkoviću doneo novogodišnji poklon

Iz Trifunovićevog Pokreta slobodnih građana oglasio se član Predsedništva Pavle Grbović, koji u smanjenju cenzusa vidi "političku korupciju i nedostojnu ponudu".

Grbović je naveo da vlast može da spušta cenzus, ali da PSG svoje kriterijume "neće spuštati", te da je u ovom trenutku prilično izvesno da taj pokret neće učestvovati na izborima jer se ne ispunjavaju uslovi koje su postavili.

ŠANSA ZA SVE

S druge strane, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije ocenjuje da bi niži cenzus bio značajan za sve opozicione stranke.

- Trenutno nijedna opoziciona stranka samostalno ne može da pređe cenzus. Ako bi se cenzus smanjio, nestala bi potreba da se prave koalicije onih stranaka koje ni po čemu nisu slične, i jedna drugoj u koaliciji mogu samo da predstavljaju teret - mišljenja je Macura.

Lider LDP Čedomir Jovanović je za televiziju Pink naveo da smanjenje cenzusa vidi i kao Vučićevu potrebu da posle izbora u parlamentu ima sa kim da razgovara, da iznese svoje argumente i čuje druge.

- Lično ću podržati promenu cenzusa kako bi Vuk Jeremić mogao da na izbore izađe sam i uđe u Skupštinu i kako bi to mogli da urade i Dragan Đilas i Boško Obradović. Šta oni o tome govore, to mene apsolutno ne interesuje, ne interesuje me od onda otkako su politiku zamenili vređanjem i neodgovornošću - poručio je Jovanović.

Šta kažu stranke

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Vojislav Šešelj, Lider SRS

Mi smo još 2004. to predlagali. To bi omogućilo širu zastupljenost političkih stranaka u parlamentu i smanjilo neophodnost pravljenja veštačkih predizbornih koalicija jer se "prave koalicije" i prave posle, a ne pre izbora. Pored spuštanja cenzusa trebalo bi ukinuti pravilo da stranke nacionalnih i drugih manjina imaju "prirodni cenzus", koji mogu da pređu samo Mađari i Bošnjaci.

RepublikaFoto: Telegraf/Đ. KOJADINOVIĆ

Radoslav Milojičić Kena

Izborni uslovi se ne menjaju dva meseca pred izbore. Promenom cenzusa ni vlast ni opozicija neće dobiti ništa. Vlast će svakako svoje vaciće i šešelje ubaciti u parlament, dok će SZS i dalje ostati slep. Koliku će to štetu naneti Srbiji

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Aleksandar Šapić, predsednik SPAS

Doneo sam odluku i pre ovoga i ne želim da donosim odluke prema tome da li meni nešto tog dana odgovara. Ne bih glasao za, mislim da to dugoročno nije dobro. Bilo bi logičnije da se ide na stepenast cenzus, odnosno da on za jednu stranku bude tri, sedam za koaliciju dve partije, a 10 odsto za tri stranke

RepublikaFoto: Tanjug/J.PAP/R. PRELIĆ

Bojan Kostreš, Generalni sekretar LSV

Smanjenje cenzusa nije loša ideja. Taj predlog ne rešava pitanje neproporcionalne zastupljenosti raznih delova Srbije u parlamentu. LSV je već izašao sa predlogom izbornog zakona po kome bi Srbija bila organizovana u četiri izborne jedinice, sa mogućim preferencijalnim glasanjem

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Đorđe Vukadinović, poslanik opozicije

Smanjenje cenzusa je dobro za politički sistem i za demokratiju. Međutim, smatram da SNS spušta cenzus da bi se pred Evropskim parlamentom predstavili kao demokrate koje hoće da učine opoziciji. Većina demokratskih zemalja nema cenzus ili je cenzus između dva i tri odsto. U Turskoj je 10 i jasno je zašto - da bi vlast izbacila što više opozicije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Sasa

13.01.2020 08:24

Jeremic i Obradovic zajedno ne mogu do 3%.

Odgovori 13 0
sonja

13.01.2020 08:25

Sad i m ni to ne odgovara. Ni da je drugačije, opet im ne bi odgovaralo.

Odgovori 13 0
Stanko

13.01.2020 08:28

Opoziciji sada smeta i spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto, već su počele čarke između njih jer im ni to sada nije po volji.

BozaB

13.01.2020 08:43

Nisam siguran da oni mogu da dostignu ni tih 3%.

Odgovori 12 0