VAŽNI DANI ZA SRPSKE INTERESE: Vučić s Trampom u Davosu!

Autor: B. KAŠANSKI, G. MITROVIĆ

Vesti

20.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Davosu, gde će učestvovati na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. U ovom švajcarskom planinskom mestu, koje jednom godišnje okuplja najveće svetske državnike, kao i predstavnike najmoćnijih kompanija i najpoznatije ekonomske stručnjake, lider naše zemlje srešće se, kako saznaje Srpski telegraf, i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Donald Tramp

Pravo iz Davosa, u sredu ujutru, Vučić ide u Izrael, gde se održava grandiozna ceremonija obeležavanja 75-godišnjice od oslobađanja Aušvica, simbola Holokausta. Taj skup okupiće nekoliko desetina lidera iz isto toliko zemalja, među kojima će biti i ruski predsednik Vladimir Putin.

IMPRESIVNA SLIKA

Kako je navedeno u zvaničnom saopštenju, predsednik Vučić prisustvovaće u Davosu ceremoniji zvaničnog otvaranje ovogodišnjeg foruma i izlaganju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i skupu na kojem će se obratiti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

Na forumu svetskih ekonomskih lidera predsednik Vučić učestvovaće na sesiji "Diplomatski dijalog na temu zapadnog Balkana". Planirano je i njegovo obraćanje na skupu "Generisanje rasta za centralnu i istočnu Evropu".

Tokom dvodnevnog boravka u Davosu predsednik Vučić imaće, kao i prethodnih godina, i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Dosadašnji susreti s Trampom

  • Septembar 2017. (na marginama zasedanja UN)

Predsednik Srbije izjavio je da mu je Tramp rekao da mu liči na nekog košarkaša. On je istakao i da je razmenio nekoliko reči sa prvom damom Melanijom Tramp, kako je rekao, na mešavini slovenačkog i engleskog jezika

  • Novembar 2018. (samit u Parizu)

Na ceremoniji obeležavanja 100 godina od okončanja Prvog svetskog rata Vučić je u dva navrata razgovarao s Trampom.

- Rekao je da su Srbi veliki narod i da ja predstavljam veliki narod. Ponosan sam jer je on, pored Putina, ovde najveća zvezda. Ovo je rekao pred 25 ljudi - naveo je predsednik Srbije

  • Septembar 2019. (na marginama zasedanja UN)

Kako je Vučić rekao, razgovor s Trampom je trajao između pola minuta i minut i po.

- Pozvao sam ga da dođe u Srbiju. Njega Srbi najviše vole, nakon Poljaka - izjavio je tada Vučić

Vučić se, inače, do sada četiri puta sreo s Donaldom Trampom (pogledajte okvir), od čega jednom dva puta u toku jednog dana u Parizu. Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa, svaki takav sastanak od izuzetnog je značaja za Srbiju.

- Uvek su ovakvi susreti predsednika Vučića odlična prilika za dodatnu afirmaciju Srbije i njene spoljne politike. Ti sastanci su značajni po svim gorućim pitanjima za našu zemlju. Sama činjenica da je on na takvim mestima gde u samo nekoliko dana ima priliku da se sretne sa Trampom i Putinom dovoljno govori o značaju i usponu Srbije u međunarodnim okvirima - kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević

Neki od učesnika ceremonije u Izraelu

Predsednici država

- Vladimir Putin (Rusija)

- Emanuel Makron (Francuska)

- Aleksandar Vučić (Srbija)

- Aleksander van der Belen (Austrija)

- Rumen Radev (Bugarska)

- Kolinda Grabar Kitarović (Hrvatska)

- Nikos Anastasijadis (Kipar)

- Frank-Valter Štajnmajer (Nemačka)

- Prokopijos Pavlopulos (Grčka)

- Janoš Ader (Mađarska)

- Serđo Matarela (Italija)

- Milo Đukanović (Crna Gora)

- Vladimir Zelenski (Ukrajina)

PREMIJERI

- Andrej Babiš (Češka)

- Stefan Leven (Švedska)

OSTALI

- Šarl Mišel (Evropski savet)

- Ursula fon der Lajen (Evropska komisija)

- David Sasoli (Evropski parlament)

- Princ Čarls (princ od Velsa)

KONSTANTNI IZAZOVI

Kako objašnjava Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, mnoga važna pitanja rešavaju se na marginama velikih skupova.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Dejan Miletić

- Svet se nalazi u konstantnim izazovima i promenama, pa da biste išta uradili na tom globalnom planu, neophodni su sastanci ovakvog tipa. Posebno su značajni susreti sa državnicima koji su pokretači tih promena u mnogim sferama. Još su značajniji ukoliko se dese na marginama nekog događaja jer se upravo tamo rešavaju važna pitanja kroz neformalne dogovore - napominje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
DejanČa

20.01.2020 08:54

Ovo je veoma važan dan za sve nas. Puna podrška Predsedniku Aleksandru Vučiću na ovakoj lavovskoj borbi. Srbije zaslužuje da bude još bolja jača i brža.

Dora

20.01.2020 08:56

Veoma bitan susret Vučića i Trampa u Davosu i nastavak bitnih razgovora za dobrobit Srbije.

Tijanan

20.01.2020 08:59

Forum svetske ekonomije je značajan za naš region. Govorice na forumu o mogućnostima jačanja ekonomije u istočnoj Evropi i Srbiji. Srbija je na mapi,lider u koju se sve vise veruje zahvaljujuci Vucicu! Vaznost foruma je velika!

Maja

20.01.2020 09:12

Za nasu drzavu ovaj forum je od velike vaznosti