PREDSEDNIK CRNE GORE I RASPOP UDARILI NA POBUNJENE SRBE: Milo i Miraš u ofanzivi!

Autor:

Vesti

19.01.2020

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duvaju u istu tikvu, što bi rekla narodna izreka. Dan za danom, Miraš Dedeić, raspop i čelnik nepriznate crnogorske pravoslavne crkve, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, uputili su poruke uperene protiv pobunjenog naroda koji brani svoje svetinje.

Foto: Privatna arhiva

Dok je Dedeić zapretio ratom ukoliko sporni Zakon o slobodi veroispovesti bude povučen, Milo je dan kasnije naveo da se to sigurno neće desiti, ali i da Crna Gora treba da dobije svoju autokefalnu crkvu i da će na tome raditi, što je praktično potvrda namere da se otmu svetinje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Usput, iskoristio je intervju koji je dao Tanjugu da brani mitrolopita Amfilohija, o čijim je vezama i tajnim dogovorima sa njim Srpski telegraf u nekoliko navrata pisao.

- Crna Gora neće povući Zakon o slobodi veroispovesti. Da smo smatrali da taj zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona čuli smo u prethodne četiri godine - poručio je Đukanović uz konstataciju da masovni protesti, koje vidi kao u suštini političke, mada obučene u crkveno ruho, sa naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast.

PERIOD EMANCIPACIJE

On napominje i da je ovo važan period emancipacije Crne Gore.

- Treba stvoriti sve institucionalne pretpostavke za dalji državni i duhovni razvoj crnogorskog društva, pa i obnovu autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve - bio je jasan Milo šta su mu planovi i namere u narednom periodu.

Ovako Đukanović brani Amfilohija

Milo Đukanović intervju za Tanjug iskoristio je i da pohvali mitropolita Amfilohija. Na opasku da su Srbi u Crnoj Gori na neki način sledili Amfilohija kada je podržao ishod referenduma o nezavisnosti, Đukanović navodi da mitropolit nije imao nikakve tajne dogovore sa državnim strukturama Crne Gore niti je, kaže, pružao podršku nezavisnosti.

- Naprotiv, branio je ideju da Crna Gora ostane u državnoj zajednici sa Srbijom, ali je rekao da će poštovati, kao što i jeste, demokratsku volju građana Crne Gore - rekao je Đukanović.

Na pitanje ako nema povlačenja zakona, na koju vrstu dijaloga je vlada Crne Gore pozvala Mitropoliju crnogorsko-primorsku (namerno ne SPC, o čemu je naš list već pisao, prim. aut.), Đukanović je očigledno ne bez velike doze ironije odgovorio:

- Na razgovor kako implementirati taj zakon.

ZLOSLUTNA PRETNJA

I da ne bude nikakve dileme da je u pozadini svega namera otimanja imovine od SPC, Milo je naveo da je "imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana u periodu od 1986. do 2000. godine, o čemu svedoče neupitne istorijske činjenice".

RepublikaFoto: facebook.com/Luka Radonjić
Litija u Nikšiću

A ovo je odgovor naroda u Crnoj Gori

Na grandiozne litije izašlo u jednom danu više od 100.000 ljudi. Protestni skupovi prvi put održani u Ulcinju i Virpazaru.

S druge strane, Miraš Dedeić doslovno je poručio da će u Crnoj Gori izbiti građanski rat ukoliko se nešto bude menjalo u vezi sa donetim Zakonom o slobodi veroispovesti. I tu zloslutnu pretnju izgovorio je ni manje ni više nego iz Zagreba, gostujući u opskurnoj TV emisiji voditelja Velimira Bujanca, poznatog u hrvatskoj javnosti po krajnje desničarskim, ustaškim ispadima, izgovorivši uz to nezapamćenu količinu nebuloza (pogledajte okvir).

RepublikaFoto: youtube.com/Bujica Z1TV

Dedeićeva gomila nebuloza

1. Kao jedini pravoslavni arhijerej položio sam venac i odao poštu žrtvama "velikosrpske" agresije u Vukovaru

2. Veliko i blisko prijateljstvo Crne Gore i Hrvatske nije od juče, datira još od srednjeg veka

3. Crnogorci su doživeli možda čak i veći genocid od onog u Srebrenici, koji se dogodio 1918-1920, kada su velikosrbi ubijali sve što je crnogorsko

4. Bombardovanje Dubrovnika tokom poslednjeg rata bilo je velika sramota, ali je to počinila tadašnja JNA, u kojoj je bilo Crnogoraca, Srba i Bošnjaka

5. SPC ne postoji 800 godina, već od Berlinskog kongresa, kralj Aleksandar je za 1,5 miliona zlatnih franaka kupio autokefalnost od Carigrada

6. Patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije su u Nemačkoj formirali centar za pokrštavanje nepravoslavaca, koji bi se u Srbiju vraćali kao pravoslavni Srbi

7. Nezavisnost Kosova prvi su priznali Srbi

8. SPC je u Srbiji iznad države, njena ratna uloga bila je da čuva i od crkvenih para finansira ratne zločince

9. Patrijarh Irinej je čovek kratke pameti koji je za srpski i crnogorski narod rekao da su blizanci

10. Više volim to što su rukometaši pobedili Srbiju nego da su dobili evropsko prvenstvo

11. Na Svetskom prvenstvu u fudbalu sam, naravno, navijao za Hrvatsku, pa vi ste mi najbliži

12. Hrvatska pravoslavna crkva treba da postoji, pravoslavna crkva postoji u SAD, Albaniji, pa što ne bi i u Hrvatskoj.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading