Priština potpisala "ukidanje" taksi

Autor: Informer, Republika

Vesti

22.01.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištiniski portal "Gazeta ekspres" objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. godine

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Portal tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane objavile kao "pismo o namerama" – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa Lufthanzom, takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi Kossev.

- KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština - navodi se u dokumentu.

Istovremeno prištinski dnevni list "Koha ditore" ocenjuje da se "(tzv.) kosovska državnost dovodi u pitanje" u dokumentu koji je albanska strana potpisala u Berlinu o direktnoj avio-liniji između Prištine i Beograda, jer se izbegava upotreba naziva "kosovskih institucija".

U pismu koje je tzv. Kosovo potpisalo sa tri druge strane, tzv. kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: "Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu".

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigde ne pominje ASHNA - skraćenica za tzv. državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo "Jedinica za vazdušni saobraćaj" - termin koji je bio u upotrebi pre nego što je tzv. Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, navodi "Koha".

Dokument iz Berlina, sažet na manje od dve strane, u koji je imala uvid "Koha", u stvari je sporazum između četiri institucije, avio-kompanije "Lufthansa", Međunarodnog aerodroma Priština, Kfora i Kosovske civilne uprave.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Mrmot

22.01.2020 10:06

Ukidanje taksi je svakako dobar znak.

Miki

22.01.2020 10:06

Ovo je dobra vest za Srbiju, pobeda prava i pravde nad silom.

Andrej

22.01.2020 10:56

Potrebna nam je normalizacija odnosa i ova avio linija je pravi korak za to.Pristina da ukine takse i vrati se za pregovaracki sto

Ana

22.01.2020 11:06

Ovo je lepa vest,daj Boze da bude tako.