KO POSLE IZBORA OSTAJE ISPOD CRTE: Metla će biti iznenađenje!

Autor:

Vesti

24.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izborna trka za parlament, koja će se održati na proleće, po oceni Vladimira Pejića, direktora agencije Faktor plus, biće zanimljiva jer će u parlament ući i stranke koje su dosad bile vanparlamentarne i ispod cenzusa. Spuštanjem izbornog praga sa pet na tri odsto omogućiće radikalima opstanak u poslaničkim klupama jer je, po Pejićevim rečima, podrška Šešeljevoj partiji na istorijskom minimumu.

Foto: Tanjug/D. GOLL
Vladimir Pejić

Kada je reč o vladajućoj koaliciji oko naprednjaka, SNS standardno ima podršku veću od 50 odsto, a preko cenzusa samostalno još mogu PUPS Milana Krkobabića i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića.

U razgovoru za Srpski telegraf Pejić predviđa i da će izborno iznenađenje prolećnih izbora biti pokret Metla, čija je okosnica DSS, a razloga za slavlje imaće i blok stranaka predvođenih Aleksandrom Šapićem. Zanimljivo je i da bi birači dali značajnu podršku novom savezu stranka koji bi činio deo Demokratska stranke (poslanici i funkcioneri koji su protiv bojkota), Stranka moderne Srbije, kao i partije Nenada Čanka i Zorana Živkovića.

* Kako sa šansama za ulaz u novi skupštinski saziv stoje partije koje su trenutno u vladajućoj koaliciji sa SNS?

- Analize pokazuju da je u tom smislu najbliži ostvarenju snova o ulasku u parlament PUPS, sa trenutnih 3,6 odsto podrške građana. Tu je i SDPS Rasima Ljajića sa nešto malo ispod tri procenta, ali sa ozbiljnom tendencijom da prebaci taj prag, posebno zato što je to manjinska stranka. Sve ostale partije iz aktuelne vladajuće koalicije, među kojima su Vulinov Pokret socijalista i PSS Bogoljuba Karića, morale bi prilično da se potrude za skupštinsku kartu.

* Od ostalih vanparlamentarnih stranaka koje su pozdravile obaranje cenzusa najbolje stoji SPAS Aleksandra Šapića. Kakve su tu prognoze?

- Šapić u koaliciji sa Milanom Stamatovićem i Veroljubom Stevanovićem definitivno ima najbolje izglede da iskoristi niži cenzus. Ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, u smislu pripajanja neočekivanih političkih partnera, ovaj blok bi sigurno konkurisao i u slučaju prethodnog cenzusa od pet odsto, pošto SPAS bez ostalih podržava 4,1 procenata građana.

Istraživanje Faktor plus (decembar 2019)

SNS 52,9%

SZS 10,1%

SPS 9,8%

PSG 6,5%

SPAS 4,1%

PUPS 3,6%

SRS 3,2%

SDPS 2,7%

DSS (Pokret Metla 2020) 2,4%

Neka druga stranka 4,7%

* U medijima su se pojavile spekulacije o nastanku proevropskog bloka nekih stranaka. Kakvi su njihovi izgledi?

- Reč je o četiri stranke koje se bezuslovno i skoro pa radikalno zalažu za evropski put Srbije. Stranka moderne Srbije (SMS), Živkovićeva Nova stranka, deo DS i LSV, koji predvodi Nenad Čanak, činile bi taj proevropski blok. SMS je praktično preko noći, najviše zaslugom opozicije, dobio na težini i sad se o toj stranci dosta govori. Taj blok bi imao dosta dobre šanse da pređe izborni cenzus jer zajedno ima podršku oko 3,5 odsto birača. Ukoliko bi DS odlučio da sigurno bude deo ove koalicije, šanse ove koalicije bi drastično porasle i rezultat bi bio još bolji.

* Šta je sa radikalima?

- Radikali su na svom istorijskom minimumu, a opet, prema istraživanjima, imaju 3,2 odsto, što znači da i tako oslabljeni mogu da uđu u parlament pod novim uslovima. Međutim, oni su i ranije umeli da iznenade sve predizborne prognoze, pa se vrlo često dešavalo da dođu do mnogo boljeg rezultata nego što su te analize pokazivale.

* Ko bi mogao pozitivno da iznenadi rezultatom?

- Čini se da DSS kroz pokret Metla strpljivo gradi poverenje birača, iako ih neki konkurenti potcenjuju. Određenim pojačanjima bi DSS mogao da bude respektabilan politički činilac u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Jovan

24.01.2020 08:49

Mnoge opozicione partije će konačno završiti svoje političke avanture. Nikada manji cenzus a nikada veći pokazatelj kome narod najviše veruje.

Jelena

24.01.2020 08:58

Smanjenjem izbornog cenzusa, neke manje partije ce osigurati svoj dalji rad u parlamentu.

Alexa

24.01.2020 09:25

Mnogi bi zaleli bez izbora na vlast ali ne ide

Janko

24.01.2020 11:20

Smanjenje cenzusa je jedina sansa da vecina opozicionih stranaka udje u parlament.

Odgovori 15 0