VUČIĆ UOČI SUSRETA SA GRENELOM: Spreman sam o svemu da razgovaramo

Autor: Tanjug

Vesti

23.01.2020

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da sutra razgovara o svemu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, ali da je stav Srbije poznat.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Grenel i Vučić

Upitan da komentariše Grenelovu izjavu da Priština mora da ukine takse, a da će od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, Vučić je rekao da do sada nije dobio taj predlog Grenela.

- Sutra sam spreman da razgovaram o svemu, ali čini mi se da iz ovih mojih reči možete da razumete kakav je stav Srbije - rekao je Vučić novinarima na kraju posete Jerusalimu.

On je dodao da je naš stav više nego korektan i da Srbija ima više mogućnosti da utiče na neke zemlje nego što ih imaju Albanci.

Vučić, koji će se sutra sastati sa Grenelom u Beogradu, rekao je da onaj ko upravlja zemljom mora da vodi računa o njenim ekonomskim interesima i naglasio da smo izgubili stotione miliona evra zbog taksi koje su Srbiji uvedene.

 

 

Vučić je rekao da neko ko uvodi takse rušeći CEFTA sporazum i suprostavljajući se osnovnim normama civilizovanog društva ne može da postavlja uslove.

On je, međutim, istakao da je mnogo ranije, pošto je Beograd bio kritikovan zbog kampanje za povlačenje priznanja, govorio svetskim liderima da možemo da se dogovorimo, ali da smo prema broju zemalja koje priznaju odnosno ne priznaju Kosovo, negde "pola pola".

Kako je primetio, teritorijalno i po broju stanovnika mnogo veći deo čovečanstva nije priznao KiM.

- Ali ne mogu oni da nastave kampanju za priznavanje Kosova, za promociju, kako kažu, državnosti, a da mi budemo neko ko će da kaže, izvinite, nećemo da vas ometamo u tome. Pa, vi ometate našu državnost - naglasio je Vučić.

Vučić je primetio da bi za Prištinu bila uvreda kada bi obe strane bile spremne na kompromis, odnosno da nema novih priznanja Kosova i povlačenja priznanja.

- Stvarno mislite da je to za vas uvreda, a nije uvreda za nas kada nam neko predlaže nešto drugačije? - upitao je Vučić.

Priština da pokaže dobru volju

Vučić je istakao da će Srbiji, i kada bi sutra takse bile ukinute, biti potrebne godine da se vrati na to tržište i da u potpunosti zauzme onaj deo tržišta koji je nekada imala, uz ogromno vreme i dobit koje su izgubljene.

- Naš cilj je da se to dogodi što pre - podvukao je Vučić.

On je naveo da je Beograd otvoren za robu, usluge i sve drugo što može da ponudi Priština, kao i Skoplje, Podgorica, Sarajevo i Banjaluka... , ali da ljudi moraju da razumeju da se na osnovu nečega što je protivpravno učinjeno, ne može reći - "sad mi zahtevamo još nešto".

- Možemo da razgovaramo o dobroj volji, ali onda morate da razumete da i druga strana mora da pokaže dobru volju - rekao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Lukas

23.01.2020 20:20

Vucic je spreman na svaki razgovor.

Mile

23.01.2020 20:20

Predsednik je uvek za razgovor radi dobrog za Srbiju

Petko

23.01.2020 20:32

Amerika je najveca sila i neizbezno je razgovarati sa njom o vaznim stvarima...to je realnost i neminovnost...

Petko

23.01.2020 20:41

Srbija ima svoj stav po pitanju KiM.